Azbesztmérgezés miatt pereli az államot a haldokló férfi

Óránként kap morfiumot az a 38 éves rákos férfi, akinek a környéken szálló mérgező por miatt legfeljebb fél éve lehet hátra – írja a Blikk.
Kapcsolódó cikkek

György Zsolt nyolcvan még élő és száz, azbesztmérgezésben már elhunyt sorstársa miatt is küzd az állam ellen indított perében. A férfi a fájdalomtól már aludni sem bír. A mellhártyáján nőtt tumor miatt szervezete védekezésképpen ­„burokba zárta” a tüdejét, az nem tágul rendesen, így alig kap levegőt. Óránként 300 milligramm morfiummal csillapítják a ­fájdalmát, s legfeljebb fél éve lehet még hátra az életéből. Két ­árvát hagy majd maga után, kisfia, ­Ricsike ráadásul izomsorvadásban szenved – derül ki a Blikk cikkéből.

„Úgy tudom, körülbelül harmincan perelünk, én vagyok az első. Orvosi papírom van, hogy azbesztmérgezés miatt haldoklom, ezért igyekeznek a tárgyalásokkal” – magyarázta Zsolt.

A két falu, Selyp és Zagyvaszántó temetőinek több mint fele azbesztózisban elhunytak sírjával van tele. A férfi 14 éves koráig a cementgyártól 30 méterre, most a családjával 800 méterre él. A bezárt gyárból a por másfél méter magasan hömpölygött a környéken, és iszonyatos mennyiségű mérgező törmelék hever szanaszét.

Címkék: rákazbeszt