Élet-Stílus

Érdemes-e keresni a rák gyógymódját?

A Brit Rákkutató Intézet igazgatója szerint a legtöbb rákfajtát nem lehet gyógyítani, a tudósoknak fel kellene adniuk az erre irányuló próbálkozást és a megelőzésre, valamint a hatékony tüneti kezelésre kellene koncentrálniuk – írja a Telegraph.

Mel Greaves szerint a rákgyógyszerek fejlődése csak ahhoz vezet, hogy a rákos sejtek ellenállóbbá válnak a kezelésekkel szemben. „Fondorlatosabbnak kell lennünk, nem a rák teljes eltüntetésével kell próbálkoznunk, hanem a kordában tartásával” – mondta a szakértő. Megjegyezte, hogy időnként lehet olvasni nagyon hatékonyan induló kezelési módszerekről, de néhány hónap múlva a rákos megbetegedések újult erővel térnek vissza. Ezért úgy véli, hogy a megoldást az jelentheti, ha a rákos megbetegedések lefolyását drasztikusan le tudják lassítani.

A buckinghami egyetem orvosi karának dékánja, Karol Sikora szerint viszont Greaves álláspontja rendkívül pesszimista és furcsállja is, mert Greaves kiemelkedő munkát végzett a leukémia gyógymódjának kutatásában. Hisz abban, hogy minél inkább sikerül megérteni a rákos megbetegedések folyamatát, annál közelebb kerülünk a gyógymód megtalálásához.

A Rákkutató Intézet főorvosa, Peter Johnson szerint jelenleg is sok rákos megbetegedést hatékonyan gyógyítanak, millióknál sikerül eltávolítani a tumort, ha azt időben észreveszik. „A ráknak több száz típusa van, minden eset egyedi” – mondta, hozzátéve, hogy emiatt valójában nem lehet egyetlen rákgyógymódról beszélni.

Gyógyszeres tévutak

Van, amikor a tudósok által kifejlesztett gyógyszerek nemhogy segítenének, de rombolják az egészséget. A thalidomid, amely a Contergan nevű nyugtató hatóanyaga volt, úgy tűnt, jó megoldás a terhes asszonyok reggeli rosszullétének enyhítésére. Ám borzalmas hatással volt a magzatokra: úgy 10 ezer körül van az 1956-62 között született olyan amerikaiak száma, akik valamilyen idegrendszeri, végtagfejlődési rendellenességgel jöttek a világra.

Az elvetések kockázatát csökkentő szernek is beválni látszott a DES, melyhez a 40-es évektől egészen az 1990-es évekig lehetett hozzájutni, de a gyógyszer rákellenes szer is volt. A terhes anyákban ez is szörnyű dolgokat végzett: az ilyen szert szedő anyáktól született gyerekek közül a lányoknak 40-szer nagyobb az esélye, hogy nőgyógyászati rák fejlődik ki benne, mint egy átlagos nőnek. Fiaiknál pedig reprodukciós, meddőségi problémák jelentkeztek felnőtt korban az átlagostól nagyobb arányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik