Élet-Stílus

Kipróbálná a világ legkülönlegesebb foglalkozásait?

Készüljön fel, mert ha belevág, bomló holttestekben, ürülékben és sárban sem lesz hiánya.

Oszlóholttest-vizsgáló, kigyófejő, sárgyűjtő: csupán néhány, a világ legérdekesebb szakmái közül, amikre bármilyen hihetetlennek tűnik is, világszerte van érdeklődés. Sokan bármit megadnának érte, hogy valami ilyesmivel foglalkozzanak, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy naponta veszélybe sodorják a testi épségüket, az egészségüket vagy épp a gyomruk tartalmát.

Ezekután persze nem csoda, hogy a most következő tízes lista egyik tagja sem szerepelne a fejünkben „álommelóként”. Merthogy ez a bizonyos álommeló a fejünkben valami olyasmit jelent, amit szép környezetben, lehetőleg biztonságban végezhetünk nagggyon sok pénzért, kényelmesen.

No, ilyesmiről most nem lesz szó. Cserébe jöjjön a bizarr, izgalmas és meglehetősen furcsa szakmák tízes listája:

TOI TOI-vécé tisztító

Ezeket a kékesfehér illemhelydobozokat bizonyára senkinek sem kell külön bemutatni. Azokat azonban, akik azon fáradoznak egy-egy hosszúra nyúlt fesztivál vagy épp szabadtéri rendezvény után, hogy a dobozkák ismét használható állapotba kerüljenek, már igen. Nos, ők a TOI TOI-vécé tisztítói, akik elmondásuk szerint az ürüléken kívül már kígyót, nadrágot, sőt, még mobiltelefont is találtak munkájuk során.

Kígyófejő

Minden áldott munkanapjuk életveszélyben telik azoknak a kutatóknak, akik önként vállalkoztak arra, hogy manuálisan szerzik be a halálos marású kígyók értékes mérgét. Mindezt azért teszik, hogy életveszélyben lévő embereket mentsenek meg.

Hogy érzékeltessük, mennyire nem átlagos elfoglaltságról van szó, elmondjuk, az egyik ezzel foglalkozó kutató szerint egy kígyómarás éppen annyira tud fájdalmas lenni, mintha kalapáccsal teljes erőből ütnénk a kézfejünket.

 

Alagútellenőr

A világ legforgalmasabb határátkelőhelyén, az amerikai-mexikói határon a drogcsempészek földalatti alagutakban próbálnak illegálisan átjutni. A Spektrum „Modern csodák: a nagy visszaszámlálás” szeptember hetedikén induló sorozatából kiderül, hogy 2006 és 2010 között az alagútvédelmi őrség összesen 75 alagutat fedezett fel.

Videók a témában:

Sárgyűjtő

Valahol New Jerseyben, egy titkos lelőhelyen, éjszaka sárgyűjtők dolgoznak, akik nemcsak összegyűjtik, de dobozolják is a baseball-labdák speciális, agyagos áttörlésének alapanyagát. Évente több mint 400 kiló sarat gyűjtenek össze, munkájuk pedig egyáltalán nem elhanyagolható: ezen múlik ugyanis, hogy a labda könnyen markolhatóvá válik-e.

Bomlóholttest-vizsgáló


Body farmer: angolul így nevezik azt a speciális oktatót, aki a jövendőbeli nyomozókat képzi ki a hullákkal kapcsolatos információk tudományos feldolgozására. A szakemberek egy elkerített, erdős, temetőhőz hasonló területen dolgoznak, ahol az oszlásnak indult tetemek felett nincs sírkő. A maradványokat csupán zsákok borítják itt-ott.

Aligátor szelídítő


A munkájukról talán annyit is elég lenne elmondani, hogy míg az állat nem, ők rendszeresen megsérülnek közben. Hogy miért ilyen veszélyes? Nos, mert a csupa izom idomároknak minden segédeszköz nélkül, különleges módszerrel kell a veszélyes ragadozókat a medencéből vagy épp a vízpartról eltávolítaniuk.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.