Élet-Stílus

Így állapítható meg, terjed-e a daganat

Egy új eszközzel könnyebben kideríthetővé válik, továbbterjed-e a daganat: a szerkezet képes hanghullámok segítségével elkülöníteni egymástól az egészséges és a beteg sejteket.

Az MIT, a Pennsylvania State University és a Carnegie Mellon University kutatói szerint az új módszer sokkal kíméletesebb a szervezethez, hiszen sem kémiailag, sem mechanikailag nem módosítja, károsítja a sejteket.

“Az akusztikus nyomás meglehetősen kicsi és kíméletes, nem okoz károsodást a sejtekben. Nagyon óvatosan választja szét a sejteket” – mondta dr. Ming Dao, a kutatás vezető szerzője a nagyjából érmeméretű szerkezetről.


Kép forrása: Thinkstock 

Ha egy csapat részecskét – vagy mint ebben az esetben, sejtet – egy irányba terelünk,hanghullámok segítségével enyhén megváltoztatható a mozgásuk iránya. Ennek az eltérésnek a mértéke a sejtek fizikai tulajdonságaitól, például a ruganyosságtól és a mérettől függ. Dr. Ming és kollégái a kísérleteik során sikeresen választottak el egymástól 9.9 mikronnyi gyöngyöket 7.3 mikron átmérőjű gyöngyöktől (egy mikron egy milliméter ezredrésze). A szétválasztáson túl az eszköz képes egy számítógépes szimuláción keresztül megjósolni a sejtek pályáját, vagyis szét is válogatja a vizsgált részecskéket.

Ha kíváncsi a folytatásra, kattintson a Házipatika oldalára!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik