Élet-Stílus

Nem biztos, hogy sovány, aki anorexiás

Ötszörösére nőtt azoknak, az egyébként átlagos testsúlyú fiataloknak a száma, akik kórházi kezelésre szorultak a táplálkozási rendellenesség miatt.

Az ausztrál Murdoch Children’s Research Institute nevű kutatóintézetben elvégzett kutatás megállapította, hogy ötszörösére nőtt azoknak a tiniknek a száma, akiknél a kórházi kezelés során az anorexia nervosa összes tünetét megállapították (az alultápláltság kivételével) – írja a Daily Mail brit napilap.

A kutatók 2005 és 2010 között figyelték a tinédzserek táplálkozási szokásait és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy az átlagos testsúlyú fiatalok esetében jelentősen megnőtt a betegségben szenvedők száma. Bár hivatalosan nem számítanak alultápláltnak, ennek ellenére akut, sokszor akár életveszélyes szövődmények is felléphetnek náluk a súlyveszteség miatt.


Kép forrása: Thinkstock 

Susan Sawyer professzor a Royal Children’s Hospital Centre for Adolescent Health igazgatója úgy fogalmazott, a kutatás rávilágít, hogy azoknál, az egyébként átlagos testsúlyú fiataloknál, akik nemrég sokat fogytak, alapos orvosi vizsgálatokra van szükség.

“A táplálkozási rendellenességek bármely testsúly esetében előfordulhatnak” – magyarázta a szakember. “Az orvosnak folyamatosan gyanakodnia kell ezekre az étkezési problémákra, akik gyorsan és/vagy sokat fogytak a közelmúltban, még akkor is, ha az adott személy nem számít alultápláltnak vagy nem kórosan sovány. Sajnos a legtöbb orvos, illetve a tanárok és a családtagok sem feltétlenül vannak tisztában a gyors és jelentős mértékű fogyás veszélyeivel. Sajnos még a legtöbb orvos is csak a kóros soványságot azonosítja az anorexiával, ezért nem meglepő, hogy a legtöbb ilyen okokból kórházba kerülő tinédzser állapota nagyon rossz, mire eljutnak a gyógykezelésig.”

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik