Élet-Stílus

Tanrendbe kerül a szexuális nevelés

Hatvanhat vajdasági középiskolában oktatják októbertől a tantárgyat – tudósít az MTI.

A cél, hogy a diákok még szexuális életük elkezdése előtt ismeretekhez jussanak a védekezés fontosságáról, a nemi betegségek veszélyeiről, de párkapcsolati kérdésekről is. Célként tűzték ki azt is, hogy minden szerbiai iskolában bevezessék a tantárgyat – jelentette ki Vajdaság ifjúsági titkára.

Az előző tanévben kísérleti jelleggel tíz iskolában vezették be a szexuális nevelést, idén már csaknem hetven iskola jelentkezett a programba. Szakértők szerint már az általános iskola végén meg kellene kezdeni az oktatást, mert a szülők továbbra is tabuként kezelik a témát.

A felmérések szerint minden nyolcadik szerbiai középiskolás rendszeresen él nemi életet, de kérdéseikkel sem szüleikhez, sem tanáraikhoz nem fordulnak. Az órákat részben az iskolai pszichológusok tartják, de munkanélküli tanárokat is feladathoz juttatnak.

Szerbiában a fiatalkori terhességmegszakítások száma eléri az évi ötvenezret. A cél, hogy ez a szám csökkenjen. Ez azért is fontos, mert a párok 16-18 százaléka meddőséggel küzd, amiben a korábbi terhességmegszakításoknak is lehet szerepe. Eközben évente 30 ezer fővel csökken déli szomszédunk lakossága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik