Élet-Stílus

Lefagyasztatta testét, hogy lássa a jövőt

Az 58 éves Hal Finney öt évig küzdött gyógyíthatatlan betegséggel. Halála előtt meghagyta, testét temetés helyett fagyasszák le.

A neves titkosírás-szakértő, programozó és az egyik legelső Bitcoin-felhasználó, Hal Finney csütörtök reggel halt meg azután, hogy teste végleg feladta a harcot gyógyíthatatlan betegségével szemben. Az 58 éves férfit öt évvel korábban diagnosztizálták ALS-szel, egy olyan végzetes betegséggel, ami az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői idegsejtek pusztulását okozza.

Finney életében számtalan emlékezetes dolgot tett, többek között – kitalálója, Satoshi Nakamoto után természetesen – ő volt az első Bitcoin-felszanáló. Ám nevére mégsem emiatt, hanem amiatt emlékeznek majd, mert ez elsők között vállalkozott arra, hogy halála után testét lefagyasszák, mert bízik benne, hogy a technika fejlődésével évtizedek, vagy akár évszázadok múlva, újra életre kelhet.

Finneyt csütörtökön, reggel 9 órakor nyilvánították halottnak, ezt követően testét még aznap este a scottsdale-i krionikai központba, az Alcor Life Extension Foundationba szállították, ahol eltávolították belőle a vért és más testfolyadékokat. A szakemberek ezeket olyan, az emberi szövetekre ártalmatlan kémiai anyagokkal pótolták, melyek a lefagyasztási folyamat során nem képeznek kristályokat.


Hal és felesége, Fran – Kép forrása: Max S. Gerber 

Az elmúlt néhány napban a holttest hőmérsékletét folyamatosan csökkentették, hogy végül elérje a kívánt -195,5 Celsius-fokot. Ezt követően a testet egy alumínium tárolóba fektetik, amit feltöltenek 450 liter folyékony nitrogénnel: „Finney teste ebben az állapotban marad, míg nem lesznek meg azok a technikáink, amivel újra életre tudjuk majd őt kelteni, és meg tudjuk gyógyítani a betegségét” – mondta Max More, az intézet vezetője.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindezidáig egyetlenegy embert sem sikerült feléleszteni a hibernációból, ráadásul a tudósok egy része lehetetlenségnek is tartja a műveletet. Ez azonban egyáltalán nem rettentette el Finney-t attól, hogy egyike legyen azoknak, akik lefagyasztatják magukat.

„Tisztelte mások véleményét, de az igazság az, hogy egyáltalán nem foglalkozott velük” – nyilatkozta Fran, Finney felesége, aki egyszerre beszél férjéről jelen illetve múlt időben. Fran egyébként férjéhez hasonlóan, szintén lefagyasztatja majd testét halála után. Mint mondta mindketten több mint 20 éve döntötték el, hogy így tesznek majd. „Az utolsó pillanatig hitt a tudomány és a technika fejlődésében, de sosem ígérte azt nekem, hogy vissza fog jönni. Annyit mondott, reméli, hogy viszontlátjuk még egymást” – idézte fel Fran az utolsó pillanataikat, majd hozzátette, férje szerette ugyan a jelent, de nagyon kíváncsi volt a jövőre is. „Ott akart lenni, a jövőben. A lefagyasztás pedig egy módja volt ennek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik