Élet-Stílus

Ritka betegsége miatt szó szerint kiüti a szex

A négygyermekes anyuka azt mondja a heves érzelmektől, az orgazmustól, de még a nevetéstől is elveszti az irányítást a teste felett.

Kataplexia: így hívják azt a különös, és meglehetősen ritka betegséget, amiben a 45 éves Anita Wainwright szenved. A négygyermekes édesanya azt mondja, a kiszámíthatatlan időközönként rátörő rohamok miatt ma már inkább semmilyen intim kapcsolatba nem bonyolódik bele, és inkább csak a gyermekeinek él. „Hiába próbálom jó előre felkészíteni őket arra, amivel a betegségem jár, senki nem bírja néhány hétnél tovább” – panaszolja.

Az asszonyra az első kataplexiás roham évekkel ezelőtt tört rá, amikor a húgával épp hazafelé sétált. „Emlékszem valamin nagyon nevettünk, amikor váratlanul összecsuklottam. Nem voltam eszméletlen, mert mindenre pontosan emlékszem, ennek ellenére mégsem voltam ura az izmaimnak. Nagyon ijesztő volt” – emlékszik vissza az asszony, akit ennek ellenére csak jóval később, egy éve diagnosztizáltak.


Inkább nem bonyolódik intim viszonyba
Kép forrása: Daily Mail 

Az orvosok felkészítettek rá, hogy bármilyen hevesebb, vagy épp váratlan érzelmi reakció kiválthatja a rosszullétet, így például a szex is. „Van, hogy csak a térdem gyengül el, de az esetek többségében elvágódok ott ahol vagyok és percekig magamhoz se térek” – mondja Anita, aki elárulta, lassan már az utcára sem mer kilépni majd. „Ha bármilyen vicces, vagy felkavaró dolgot látok, azonnal lecsap rám a roham. Hiába kísérleteznek velem az orvosok egy új gyógyszerrel, semmi sem segít” – tette hozzá csalódottan.

Anita egyébként a kataplexiások között is a szerencsésebbek közé tartozik, az orvosok ugyanis tudnak olyan esetekről is, akiknél egy-egy roham sokkal hosszabb ideig, fél, sőt, akár egy órán át is eltarthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik