Élet-Stílus

Furcsa alvási szokások: ön melyiket műveli?

Érdekes dolgokat tudhatunk meg a szigetország lakóinak alvási szokásait vizsgáló tanulmányból: minden tizedik brit rajzol, fest vagy akár ír alvás közben.

Az Independent című lap értesülései szerint egy szállodalánc által megrendelt, 2000 fős mintán elvégzett kutatására hivatkozva azt írja, Nagy-Britannia polgárainak 42 százaléka beszél álmában, közülük különösen a 25-34 éves korosztály érintett, ahol a megkérdezettek fele beszél alvás közben. A felmérésből kiderül, hogy a nőknél gyakoribb ez a jelenség, a hölgyek 46, míg az urak 35 százalékát érinti.


Kép forrása: Thinkstock 

A kutatás szerint a válaszadók10 százalékánál tapasztaltak már alvajárást. Ez jellemzően az alvás első néhány órájában jelentkezik, a mély alvás periódusában. Szintén ennyi embert érintenek az olyan tünetek, mint az alvás közbeni rajzolás, festés, sőt, van aki írni is képes ilyen állapotban. 

Az NHS szakértői szerint, bár az okokat egyelőre nem ismerik pontosan, azt megfigyelték, hogy az alvajárás genetikusan is öröklődik. Emellett azonban az alváshiány, a stressz, a szorongás, a túlzott alkoholfogyasztás és a rekreációs droghasználat is kiválthatja a különös jelenséget. 

Szeretne még többet olvasni? Kattintson a folytatásért a Házipatika oldalára!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik