Élet-Stílus

Szeptember: a válások hónapja

A nyaralás lehet a vízválasztó - legalábbis ezt állítja egy német válóperes ügyvéd.

Az élet, mármint a szerelem, nem olyan, mint a romantikus filmekben. Ám mégsem reménytelen. Ezekkel – az újdonság erejével aligha ható – megjegyzésekkel kezdődik a német Focus magazin online kiadásának elemzése. Szerencsére ennél többet is megtudhatunk azonban a szakértőktől, akik nem romantikus filmekből, hanem párkapcsolati tanácsadóként megismert, megtörtént esetek és tudományos vizsgálatok alapján sorolják a példákat.

Így például a romantikus filmekben annyira kedvelt karácsonyi szerelmi történetekre azért is kisebb az esély, mert ez az ünnep a legstresszesebb napokat jelenti egy adott évben. Ilyenkor azonban az elvárások sokkal magasabbak is, mint máskor: a partnerek ekkor vágynak a leginkább a harmóniára, a szeretetre, a szerelemre. Van egy másik kritikus időszak is a kapcsolatokban: a nyári szabadság, a nyaralás. Az elromlott kapcsolatokban élők a visszafelé úton állandóan csak vitatkoznak – vagy hosszú hallgatásokba burkolóznak.

Mindebből persze a legfontosabb tényező, ami a pszichológusokat érdekli: a túlzott elvárás. A boldogtalansághoz vezető legbiztosabb út ugyanis ez.


Kép forrása: Thinkstock 

Nagy próbatétel a nyaralás

Németország egyik legfelkapottabb válóperes ügyvédjénél, Andreas Vittinél viszont e két időszakot követően fut fel az üzlet: ekkor esik be hozzá a legtöbb új ügyfél. “Szeptemberben kétszer annyian keresnek fel, mint az átlagos hónapokban, januárban pedig háromszor annyian” – mondja a jogász.

A nyaralás azért komoly próbatétel, mert ilyenkor a partnerek 24 órán át össze vannak zárva, és ekkor derül ki, hogy kivel is élünk együtt. Vagy legalábbis az válik nyilvánvalóvá, hogy kivé, mivé lett az az ember, akivel összekötöttük az életünket. Ilyenkor ráadásul a korábbi hónapok, évek felgyülemlett frusztrációja is rázúdulhat a másikra.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik