Élet-Stílus

Ő a kengurukkal van

Akinek még nem volt szerencséje hozzá, annak bemutatnám Chris ‟Brolga” Barnes-t, az árva kenguruk védelmezőjét.

Barnes története 2005-ben kezdődött, amikor egy út mentén fekvő, elhullott kenguru zsebében egy élő kölyköt talált. Az ausztrál úgy döntött, feladja állását és rezervátumot nyit a hasonló árváknak Alice Springs-ben. Az elmúlt 9 évet a menedék felépítésével, magukra maradt kicsik felkutatásával és felnevelésével töltötte. Ez idő nagy részében egy olyan bádogviskó volt az otthona, ahol nem volt bent wc, sem áram. Becenevét egyébként kétméteres magassága miatt az ausztrál Brolga-gémről kapta.

Barnes munkájáról BBC-sorozat is készült, amely Krokodil Dundee című film után a Kenguru Dundee fantázianevet kapta. Jelenleg 30 kengurut nevel egy 36 hektáros területen. A kisebbek az egész napot vele töltik, jobbára vászonszatyrokban lógva. A nagyobbak már több teret és szabadságot igényelnek – a kifejlett hímeket például Brolga szerint sem tanácsos zavarni.

.

A ‟pótmama” felelőssége, hogy mindent megtanítson a kenguru-gyerekeknek, az ugrálástól kezdve a megfelelő élelem felismerésén át a társas élet szabályaiig – ezek nélkül életképtelenek lennének a vadonban. És ő meg is tesz mindent ennek érdekében: például a kicsik hidrálásának és az anyjukkal való kötődés kialakulásának és folyamatának fontos része az, hogy az anya saját nyálával mintegy ‟itatja” a picit – így ezt a Brolga is teljesíti. Megható felvételek következnek a BBC-től.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik