Élet-Stílus

Az ország, ahova meghalni járnak az emberek

Négy év alatt több mint hatszázan vetettek véget életüknek orvosi segítséggel Zürichben – tudósít a CNN.

Nincs egyértelmű szabályozás az eutanáziára Svájcban – írja a hírcsatorna a „Law, Ethics and Medicine” szakfolyóiratra hivatkozva. Emiatt lehetséges, hogy más országokból érkeznek emberek, hogy orvosi segítséggel vessenek véget életüknek.

2008 és 2012 között 611-en utaztak Svájcba ilyen céllal, a legtöbben Németországból és Angliából. Angliában a „megyek Svájcba” az eutanázia szinonímájává vált. Az eutanáziát választók életkora 23-tól 97 évig terjed. Közel felüknek idegrendszeri betegsége volt. Emellett rákosokat és szívbetegeket is halálba segítettek. Az eutanáziához barbiturát alapú szert használnak, melytől a betegek mély kómába esnek, majd leáll a légzésük.

Angliában, Írországban és Franciaországban törvény tiltja az eutanáziát. A német jogi szabályozás konkrétan nem említi, de az orvosok büntetőjogi felelősségre vonhatóak, mivel kötelességük a betegek életének megmentése. Egy betegjogokkal foglalkozó brit ügyvéd szerint „ha Svájc örömmel biztosítja az eutanázia lehetőségét, bármennyire is tisztességtelen ezt hagynunk, de még mindig kevésbé káros, mint Angliában is meghozni egy eutanáziát lehetővé tevő törvényt”.

A „Law, Ethics and Medicine” szakfolyóirat kutatása szerint tizenkét európai országban az emberek többsége támogatja az eutanáziát, ugyanígy az Amerikai Egyesült Államokban is, melynek négy államában van is erre lehetőség. Az ellenzők szerint az eutanázia nem oldja meg a valódi problémát – azt, hogy a súlyos betegek számára jobb és hatékonyabb ellátással kell elviselhetővé tenni a fájdalmat. Úgy látják, hogy az eutanázia engedélyezése ahhoz vezetne, hogy azok is választanák, akiknek nincs lehetőségük jobb ellátáshoz jutni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik