Élet-Stílus

10 gyakori rák, amit a túlsúly okoz

Egy friss kutatás szerint a túlsúlyos, elhízott embereknél nagyobb a kockázata a tíz leggyakoribb ráknak.

A BBC a Lancet orvosi szakfolyóiratban megjelent kutatási anyagra hivatkozva azt írja, brit kutatók úgy számolnak, hogy csak a szigetországban, évente 12 ezer esetben a túlsúly miatt alakul ki rákos megbetegedés. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy, ha az elhízás mértéke a jelenleg megfigyelhető mértékben fokozódik, a jövőben évente 3700 további rákos megbetegedéssel számolhatunk.

A kutatás az eddigi legnagyobb a témában, ugyanis ötmillió ember vizsgálati anyagán alapul. A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói hét éven keresztül figyelték a mintaként használt hatalmas embertömegnél a testsúly változásait.


Kép forrása: Thinkstock 

Azt találták, hogy minden 13-16 kilónyi extra súly közvetlenül összefüggésbe hozhatóhatféle daganatos megbetegedéssel. A nők fokozott veszélynek vannak kitéve, ugyanis a méh rákos megbetegedése a leggyakoribb ilyen esetben, ezt követi az epehólyag, a vese, a méhnyak, a pajzsmirigyrák, illetve a leukémia.

Azoknál az embereknél, akiknél magas az úgynevezett testtömeg-index (BMI), szintén jelentős a máj-, bél- és a petefészekrák kialakulásának rizikója. A menopauzán átesett nőknél pedig a mellrák is. 

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik