Élet-Stílus

Elpusztítja a daganatos sejteket a sóinjekció

Az új felfedezés mérföldkő lehet a rák gyógyításában, és a betegséget megelőző gyógyszerekhez is alapot adhat.

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan szintetikus molekulát alkotott meg, mely képes bizonyos ionokat célzottan eljuttatni a beteg sejtekhez. A molekula segítségével olyan gyógyszereket fejleszthetnek ki, melyek nemcsak a daganatok ellen hatásosak, de a cisztás fibrózisban szenvedő betegeken is segítenek.


Kép forrása: Thinkstock 

“A szervezetünk sejtjei nagyon keményen dolgoznak azon, hogy fenntartsák saját magukban a megfelelő ionegyensúlyt” – mondta Philip Gale professzor, a tanulmány egyik szerzője. “Ha ez az egyensúly felborul, akkor könnyen bekövetkezhet az apoptózisnak nevezett jelenség, vagyis a programozott sejthalál. Ez arra szolgál, hogy a szervezetünk megszabaduljon a beteg, veszélyes vagy károsodott sejtektől. A daganatos sejtek esetében is elő lehet idézni ezt a sejtpusztulást úgy, ha megzavarjuk, felbomlasztjuk ezt az egyensúlyt.”

A daganatos sejtek esetében azért volt nehezebb ezt elérni, mert megváltozik a sejtmembrán szerkezete. Az új kutatás során azonban sikerült egy olyan módszert kidolgozniuk, melynek segítségével a nátriumklorid képes áthatolni a daganatos sejtek membránján is.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik