Élet-Stílus

Túl fiatal volt a rákszűréshez – meghalt

Elviselhetetlen hátfájásával és vérzésgondjaival háromszor ment nőgyógyászhoz: mindháromszor hazaküldték.

A 26 éves Dawn Weston idén májusban halt meg méhnyakrákban azután, hogy az orvosok már csak előrehaladott állapotban diagnosztizálták betegségét. Pedig a fiatal lány korábban többször is felkereste a nőgyógyászát zavaró, fájdalmas tüneteivel: csakhogy minden alkalommal hazaküldték anélkül, hogy elvégezték volna rajta a rákszűrést, ami megmenthette volna az életét. Hogy miért? Mert Dawn túl fiatal volt a vizsgálathoz.

Nagy-Britanniában ugyanis 25 és 60 év között végzik két-három évente, illetve igény szerint a rákszűrést, Dawn pedig csak 24 éves volt, amikor először orvoshoz ment panaszaival. A fiatal lányt azzal küldték haza, hogy a háta az állómunka miatt fáj, mozogjon többet. Csakhogy Dawn panaszai ezután sem enyhültek, tavaly januárban pedig már olyan fájdalmai voltak, hogy sírva tért haza a munkából.


Képek forrása: Daily Mail 

Dawnt ezt követően egy hónap alatt két orvos is megvizsgálta, de mindketten visszautasították kérését, hogy rákszűrést végezzenek rajta. „Túl fiatal, azt mondták neki” – emlékszik vissza a lány férje, Daniel, aki hozzátette, barátnőjét a következő alkalommal már letesztelték, de csak azért, mert a lány ezt követelte. Nem sokkal ezután érkezett a dermesztő hír, hogy Dawnnak előrehaladott méhnyakrákja van.

A fiatal lány az első kemoterápiás kezelést márciusban kapta, ami után néhány hónapig úgy tűnt, túl van a nehezén. Az orvosok tünetmentesnek nyilvánították, csakhogy a betegség novemberben újra visszatért: ezúttal sokkal agresszívabban, és áttétet adott a lány beleibe. Miután még ebben a hónapban kiderült, Dawn menthetetlen, a lány és párja úgy döntött előrehozzák a májusra tervezett esküvőjüket.

 

Januárban házasodtak, Dawn csak ezután kapta meg második kemoterápiás kezelését, hogy a nagy napon még legyen haja. A lány végül májusban adta fel a küzdelmet betegsége ellen, ám utolsó kívánsága az volt, Daniel harcoljon azért, hogy Nagy-Britanniában lejjebb szállítsák a vizsgálat korhatárát, hogy másoknak ne kelljen azt átélniük, amit neki kellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik