Élet-Stílus

Meglepő módszerekkel csillapíthatja hátfájását

A fájdalom a szükséges rossz az életünkben: egyértelműen jelzi, hogy valami nem stimmel. Mit tehetünk ezek ellen?

A fájdalom sajnos része mindennapjainknak, és bizony vannak olyan kellemetlenségek, amelyek miatt nem éri meg gyógyszert bevenni. Megmutatjuk, mi segíthet a bogyók helyett.

Káromkodjon!

Ha legszívesebben szitkozódna, mert belerúgott valamibe, tegye meg bátran! Brit kutatók szerint a káromkodás akár 35 százalékkal is képes növelni a fájdalomtűrésünket: ennyivel hosszabb ideig tudták a jeges vízben tartani a kezüket azok az önkéntesek, akik káromkodhattak, mint azok, akiknek csendben kellett maradniuk.


Kép forrása: Thinkstock 

Nézegessen fényképeket!

Ha a szeretteiről készül fényképeket nézeget (például a telefonján) egy kellemetlen vizsgálat előtt, a fájdalom sokkal elviselhetőbbé válik. A kedves, ismerős arcok látványa ugyanis olyan hormonális hatásokat indít el a szervezetünkben, melyek a fájdalmat is csökkentik.

Fantáziáljon!

Lehet, hogy a szex a legutolsó dolog, amire a fájdalom közben gondolunk, de amerikai kutatók szerint mégis érdemes fantáziálni egy kicsit. Dr. Hamid Hekmat szerint, aki egy kísérletet végzett el a témával kapcsolatban, a szexuális fantáziálás ellazít, csökkenti a stresszt és az idegességet, és emellett természetesen a fájdalmat is.

Lélegezzen!

Nem véletlenül tanácsolják, hogy ha valaki nagyon ideges, vegyen egy mély levegőt. Azok, akiknek a légzése lassú, mély és egyenletes, kevesebb fájdalomról számoltak be egy kísérlet alatt, mint azok, akik kapkodva vették a levegőt. Egyrészt, a lassú légzés segít “kikapcsolni” a szervezet stresszreakcióját, másrészt, ahogy figyelünk a légzésünkre, kevésbé koncentrálunk a fájdalomra.

Kíváncsi, még mivel csillapíthatja a fájdalmát? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik