Élet-Stílus

Hogyan kezdjen sportolni, aki túlsúlyos?

Ha valaki túlsúlyos, sokkal körültekintőbbnek kell lennie, hiszen nem mindig tud úgy mozogni, mint egy normál testsúlyú ember.

Ha valaki eldönti, hogy végre megszabadul a hosszú évek alatt rárakódott túlsúlyától, két irányból kell megközelítenie a kérdést: egyrészt, meg kell változtatnia az étrendjét, másrészt, el kell kezdenie rendszeresen mozogni. Talán nincs is olyan program, mely ne erre a két alappillérre épülne.

Természetesen, mondani könnyű, de megvalósítani már jóval nehezebb. A legtöbb túlsúlyos ugyanis sem a megfelelő állóképességgel, sem hajlékonysággal, sem erővel nem rendelkezik, az ízületeire pedig hatalmas teher hárul. Így hiába ajánlják a futást, ha valaki öt perc gyaloglás után is kifullad, vagy az erősítő tornát, ha évek óta a súlyzók közelébe sem ment. Ha gondolkodás és felkészülés nélkül vágunk bele a sportolásba, könnyen sérülés lehet a vége, az pedig szinte biztos, hogy a kudarc, a szégyen vagy a fájdalom miatt néhány alkalom után feladjuk az egészet.


Kép forrása: Thinkstock 

A legfontosabb, hogy olyan tevékenységet találjunk magunknak, amit élvezettel csinálunk. Ha valaki túlsúlyos, rengeteg kérdés merül fel benne: vajon jó gyakorlatokat csinálunk? Honnan tudjuk, hogy használ a mozgás? Mikor fogjuk látni az eredményeket? A szakemberek szerint a legjobb, ha ezeket a kérdéseket egyszerűen ignoráljuk, hiszen a célunk hosszú távú kell, hogy legyen. Vagyis az életmód megváltoztatása legyen a legfontosabb, nem pedig a fogyás. Bármelyik szinten találhatunk olyan mozgásformát, melyet élvezettel végzünk!

Ha nagy a túlsúlyunk, ne akarjunk mindjárt naponta egy órát spinningelni vagy két hónap alatt felkészülni a félmaratonra. Kezdjünk lassan, óvatosan. A jelszavaik legyenek rendszeresség és fejlődés. Koncentráljunk arra, amit bírunk, ne pedig arra, amiről álmodozunk!

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik