Élet-Stílus

A bordájából csináltak fület a kilencéves fiúnak

Évente száz brit gyerek fülek nélkül születik. Kieran Sorkinnek a bordájából pótolták hallószervét az orvosok – írja a BBC.

A fiú siketen született, bár ezt egy másik beültetéssel már korábban orvosolták. A srác azt mondta, úgy akar kinézni, mint a barátai, nem akarja, hogy mindig kérdezgessék a füléről. „Szeretném azt is, ha hordhatnék napszemüveget és használhatnék fülhallgatót” – tette hozzá.

Kieran új füleit az édesanyjáéról mintázták. A plasztikai sebészcsapat hat bordájából vett ki porcokat, hogy elkészítsék belőlük az új szerveket. A kórházban évente negyven hasonló műtétet végeznek, Kierané annyiból számít rendhagyónak, hogy általában csak egy fület kell pótolni.

A tudósok már kutatják annak lehetőségeit is, hogy ne legyen szükség a porceltávolításra a bordákból. Kísérletek folynak arra, hogy a páciensek zsírszöveteiből állítsanak elő porcokat és állati szövetekből is sikerült már előállítani az emberi fülhöz hasonló szervet.

Kieran három nappal a műtét után nézhette meg új füleit, amivel nagyon elégedett, bár az elégedett kacaj nagy fájdalmakkal járt a friss bordaműtét miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik