Élet-Stílus

Gondolta volna, hogy a csípős paprika a rák ellen is jó?

A növényben található kapszaicin újabb előnyös tulajdonsága: csökkentheti a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét.

Dr. Eyal Raz és csapata, a University of California kutatói azt találták, hogy a kapszaicin képes aktiválni egy TRPV1 nevű vegyületet egerek bélrendszerében, ez pedig lelassította a tumorok növekedését. A TRPV1-et először érzékelő neuronokban fedezték fel. Szerepe szerint védi a sejteket a hő, a sav, illetve a csípős kémiai anyagok által okozott lehetséges károsodástól.


Kép forrása: Thinkstock 

“A TRPV1 tehát tulajdonképpen egy molekuláris fájdalomreceptor, melyet először az idegsejtekben találtunk meg. Nemrég azonban felfedeztük, hogy a bélrendszerben is találhatóak olyan sejtek, melyek képesek a TRPV1 kiválasztására” – mondta dr. Raz. “A TRVP1 a sejtek növekedésével is kapcsolatban van, és képes arra, hogy lelassítsa vagy megállítsa a nemkívánatos, vagyis daganatos sejtek burjánzását a bélrendszerben.”

A kapszaicin, mely az ételek csípősségét, erősségét adja, valójában irritáló hatású. Egy ideje már használja az orvostudomány, például helyi fájdalomcsillapítóként.

A mostani kutatásban genetikailag módosított egereket etettek kapszaicinnel. Az egerek hajlamosabbak voltak arra, hogy daganat alakuljon ki a bélrendszerükben.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik