Élet-Stílus

Újabb rossz hír a fogamzásgátlókról

Akár 50 százalékkal is nőhet a mellrák kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akik magas ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót szedtek a múltban.

Az Independent brit lap a Fred Hutchinson Rákkutató Központ (FHCR) kutatására hivatkozva azt írja, azoknál a nőknél, akik az elmúlt évben közepes vagy magas dózisú ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlót szedtek, akár 50 százalékkal nagyobb eséllyel alakulhat ki a mellrák.

A kutatás 1100 rákbeteg nő vizsgálati eredményeit összesítette. A szakértők szerint a rizikó az ilyen típusú fogamzásgátlók abbahagyása után mintegy tíz év múlva áll vissza a korábbi szintre.


Kép forrása: Thinkstock 

Az alacsony dózisú ösztrogént tartalmazó készítmények esetében nem találtak hasonló összefüggést a kutatók. A leggyakoribb fogamzásgátlók egyébként alacsony és közepes adagban tartalmazzák a hormont.

A FHCR kutatói felhívták a figyelmet, hogy kutatási eredményeiket érdemes fenntartásokkal kezelni, ugyanis a mellrák előfordulása alacsony azok között a fiatalabb nők között, akik jellemzően ilyen készítményeket használnak, ráadásul a szájon át bevehető fogamzásgátlóknak számos, tudományosan bizonyított pozitív hatása is van.

Ha még többet szeretne megtudni a vizsgálatról, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik