Élet-Stílus

Számítógépes játékokkal a depresszió ellen

Olyan 60 és 89 év közöttieket vizsgáltak, akiknél nem váltak be az antidepresszánsok, az újfajta terápia viszont kifejezetten hatásos volt.

A szürkeállományt serkentő számítógépes játékok legalább ugyanolyan hatásosak az időskori depresszió ellen, mint a gyógyszerek – állítja egy új kutatás.

Amerikai és kínai kutatók olyan 60 és 89 év közöttieket vizsgáltak, akiken nem segítettek az antidepresszánsok. Miután négy héten át olyan számítógépes játékokat játszottak, amelyek a szellemi erőnlétet növelték, az idős résztvevők felélénkültek.

A számítógépes programokat úgy fejlesztették ki, hogy teszteljék azt az elméletet, miszerint az öregedő agy intenzív gyakorlás révén regenerálódhat, visszanyerheti az elveszített tanulási és emlékezési funkcióit és javulhatnak döntési folyamatai – ezek pedig mind megakadályozhatják a depressziót.

Korábbi tanulmányok kiderítették, hogy az intellektuális képességek csorbulása csökkentheti az antidepresszánsok hatékonyságát. Amerikai és kínai kutatók négyhetes számítógépes vizsgálatában tizenegyen vettek részt. A szakértők tesztelték a program után a tesztalanyok intellektuális képességeinek és depressziójának változásait. Adataikat aztán összehasonlították egy 33 fős, olyan idős emberekből álló csoportéval, akiknek antidepresszánst adtak.

További vizsgálatok szükségesek

Az eredmények szerint a számítógépes terápia ugyanolyan hatásos volt a depresszió ellen, mint az Escitalopram nevű gyógyszer, de 12 helyett már négy hét után – írják a kutatók a Nature Communications című szaklapban kedden megjelent tanulmányukban.

A résztvevők 72 százalékánál egyenesen visszafejlődött a depresszió – fogalmazott Sarah Morimoto, a New York-i Geriátriai Pszichiátriai Intézet munkatársa. A tudósok ugyanakkor beismerik, hogy eredményeik további vizsgálatra szorulnak többek között a tesztcsoport kis létszáma miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik