Élet-Stílus

Ezt teszi a külsejével a rendszeres, négy-öt órás alvás

Puffadt, karikás szemek, mély ráncok, őszülés: csak néhány a változások közül, melyeket az alváshiány okozhat.

Bizonyára önök is emlékeznek még a cikkre, amelyben arról írtunk, hogy a rendszeres és hosszan tartó alváshiány növeli néhány krónikus betegség kockázatát. Hogy melyek is ezek a betegségek? Nos, például az agykárosodás: bizonyított tény ugyanis, hogy a tartós alváshiány visszafordíthatatlan károkat okoz az agyban.

Ha nem alszik eleget, azzal emellett növeli a stroke és a genetikai elváltozások valószínűségét is. És, ha mindez nem lenne elég rossz, ott van még a csontritkulás, és a legkülönfélébb szívbetegségek egész sora is, melyek mind-mind az elégtelen alvás számlájára írandók. Ezek mellett egy olyan tény, hogy az alváshiány még az öregedési folyamatot is felgyorsítja, már-már mellékesnek tűnik.


Kép forrása: Buzzfeed 

Sokszor legyintünk is, mert annyi minden fontosabb dolgunk van, mint a kinézetünk. Pedig a karikás szemek, a mély ráncok, vagy a szemünk környékén megjelenő szarkalábak valójában nem csupán esztétikai problémák, és korántsem csak a múló évek kézzelfogható jelei. Hanem olykor felkiáltójelek is, a szervezetünk figyelmeztető jelei, hogy valami gond van.

A Buzzfeed nevű amerikai netes portál a közelmúltban arra vállalkozott, hogy önkéntesein bemutatja, milyen következményekkel jár az, ha valaki rendszeresen, mondjuk éppen 20 éven keresztül napi 3-4-5 órát alszik csak. Ehhez egy ügyes kezű sminkmestert kértek fel, aki vállalta, hogy elkészíti az önkéntesek 20 évvel öregebb arcát.

Miközben a maszk készült, az önkéntesek elmondták, mire számítanak. A többségük például pontosan tudta, hogy a kevés alvásnak következménye is van, a legtöbben épp emiatt arra gondoltak, idősebb énjük nyúzott, gyűrött és a koránál valamivel öregebb lesz. Noha jól tippeltek, az eredmény sokukat még így is meglepte.

Íme, az erről készült videó:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik