Élet-Stílus

Fogalmunk sincs, hogy kell jól fogat mosni

Négyszer-ötször is megmossa naponta a fogát, mégis gyulladt, érzékeny az ínye és a fogaival is mindig csak a baj van? Rossz a technikája!

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a napi kétszeri, megfelelő technikával végzett, alapos fogmosás megfelelő védelmet ad. Azonban nem szabad megfeledkeznünk az étkezések közötti egyéb lehetőségekről sem a szájápolással kapcsolatban, hisz a szájüregi pH értékünk folyamatosan ingadozik, és ez legalább annyira roncsolja a fogakat, mint a nem megfelelő fogtisztítás. Ezért a fogorvosok az étkezések között a cukormentes rágógumik használatát javasolják, hisz a rágózás hatására fokozódik a nyáltermelés, ami hozzásegít a fogakon képződött savas plakk semlegesítéséhez, és tisztítja a fogakat.

Szintén fontos, hogy a helyes szájhigiénia fenntartása és a fogak épségének megőrzése érdekében fogorvoshoz ne csak akkor menjünk, amikor panaszunk van, hanem legalább évente, a kor előrehaladtával pedig félévente. A szakember az ellenőrzés során felismeri a szájhigiéniával kapcsolatos problémákat, elvégzi a megfelelő kezelést, és tanácsokat ad a további károsodások megelőzése érdekében.

A szomorú tények

Nagyon sokszor találkozik a fogorvos vagy szájhigiénikus olyan pácienssel, aki elmondása szerint, naponta négyszer-ötször mos fogat, de a szájhigiéniája mégis rossz, tele van fogkővel és az ínye is gyulladt. Ennek az az oka, hogy Magyarországon az emberek jelentős része nincs tisztában a fogmosás szerepével és helyes technikájával sem. Nincs tudatában annak, hogy a legnehezebben megközelíthető fogközöket és az ínyszél környékét is alaposan meg kell tisztítani. Ezért a fogorvosok fontos feladata, hogy mindenkit megtanítsanak a helyes fogmosás gyakorlatára és a fogköz tisztító eszközök használatára (fogselyem, fogköztisztító kefe) is.


Kép forrása: Thinkstock 

Hagyományos vs. elektromos fogkefe

Az egyéni szájhigiénia legfontosabb és leguniverzálisabb eszköze a hagyományos fogkefe. Vannak egyenesen és fűrészfogszerűen levágott, valamint speciális három dimenzióban elhelyezett sörtecsomókat tartalmazó fogkefék. A fűrészfog és ferde sörtecsomókat tartalmazó kefékkel jobban be lehet hatolni a fogközökbe. A műanyag szálak keresztmetszete és keménysége szerint megkülönböztetünk kemény, közép kemény és puha fogkeféket.

A plakk leghatékonyabban a közép kemény fogkefékkel távolítható el. Nagyon fontos, hogy csak legömbölyített elemi szálakat tartalmazó fogkefét használjunk, mert ez nem sérti az ínyt és kevésbé koptatja a fogakat. A fogkefe használata közben idővel a sörteszálak sérülnek, a sörtecsomók szétnyílnak, az egész fogkefe feje deformálódik, ilyenkor a fogkefét ki kell cserélni. Ajánlott háromhavonta új fogkefére cserélni a régit! A hagyományos fogkefével el nem érhető fogközök tisztítására pedig fogselyem és fogköz tisztító kefét használjunk! Összességében megfelelő kézügyesség mellett, a hagyományos kézi fogkefével jó szájhigiénia tartható fent.

A modern elektromos fogkefékkel azonban jóval gyorsabban tisztíthatóak meg a fogak, és használatuk eredményessége kevésbé függ a kézügyességtől.

Hogyan mossunk fogat?

A helyes fogmosási technikára elvileg egyénileg kellene mindenkit megtanítani, figyelembe véve az egyén adottságait, az anatómiai sajátosságait, és a fogak és a fogágy állapotát. Azonban vannak általános érvényű szabályok is. Tanácsos a legnehezebben tisztítható és a fogkőképződésre leginkább hajlamos területekkel kezdeni a fogmosást. Tudnunk kell, hogy minden fogkefe csak ott tisztít, ahol a sörteszálak direkt mechanikai kontaktust létesítenek a fogfelszínnel. Ha a fogkefe sörték nem érnek el egy adott régiót, teljesen közömbös, hogy hányszor, milyen fogkefét és milyen technikát használunk, a várt eredmény elmarad. A fogmosásra szánt idő, minimum 5 perc legyen!
Azonban nem szabad megfeledkeznünk az étkezések közötti egyéb lehetőségekről sem a szájápolással kapcsolatban, hisz a szájüregi pH értékünk folyamatosan ingadozik, és ez legalább annyira roncsolja a fogakat, mint a nem megfelelő fogtisztítás. Ezért az étkezések között ajánlott a cukormentes rágógumik használata, hisz a rágózás hatására fokozódik a nyáltermelés, ami hozzásegít a fogakon képződött savas plakk semlegesítéséhez, és tisztítja a fogakat. Szintén fontos, hogy a helyes szájhigiénia fenntartása és a fogak épségének megőrzése érdekében rendszeresen ellenőriztessük foginkat szakemberrel. A fogorvosok és szájhigiénikusok az ellenőrzés során felismerik a szájhigiéniával kapcsolatos problémákat, elvégzik a megfelelő kezeléseket, és tanácsokat adnak a további károsodások megelőzése érdekében.

További információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik