Élet-Stílus

A legnagyobb mítoszok a házasságról

Makacs hiedelmek miatt válik el minden második házaspár a világon? A pszichológusok szerint nincs kizárva.

Az elmúlt években több kutatás is foglalkozott azzal, mitől lesz igazán jó egy házasság, mi az a plusz, amely megakadályozza, hogy a felek néhány éven belül elváljanak. A szakemberek úgy találták, sajnos még mindig tartja magát néhány mítosz.

Például az, hogy a házasságkötés előtt mindenképpen együtt kell élni – “lakva ismerszik meg az ember”, ahogy a mondás is tartja. A hosszú együttélés azonban gátja is lehet a jó házasságnak, különösen azokban az esetekben, amikor többévnyi együttélés után dönt úgy egy pár, hogy hivatalosan is összeköti az életét. Scott M. Stanley szerint ennek több oka is lehet: egyrészt nem véletlen, hogy egy pár nem azonnal házasságot köt, hiszen előttük olyan minták vannak (például válás a családban), amelyek miatt félnek elkötelezni magukat.


Kép forrása: Thinkstock

Másrészt ezek a párok gyakran nem teljes szívvel kötnek házasságot, hanem csak úgy “belecsúsznak” – ez pedig növeli a válások esélyét. Egy másik kutatás szerint az együtt élő, de nem házas párok esetén gyakoribb a megcsalás, mert a felek nem érzik annyira az elkötelezettséget, és nem mérlegelik, hogy mit veszíthetnek a hűtlenséggel. 

Egy másik népszerű elképzelés szerint a viták normálisak, sőt szükségesek egy egészséges házasságban. Ez azonban attól függ, min veszekszenek a párok, milyen gyakran és legfőképpen, hogyan. A boldog, kiegyensúlyozott házasságokban a viták okát a külső tényezőkben keresik a felek, nem személyeskednek és nem gondolják úgy, hogy a másik akarattal nehezíti meg az életüket. 

Szeretné tudni mi jellemzi a rossz házasságokra jellemző vitákat? Kíváncsi még milyen tévhitek vannak a témában? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik