Élet-Stílus

Ilyen az agyunk pornónézés közben

Bármilyen hihetetlen is, az "élvezetes lényegre" koncentrál.

Miért okoznak akkora élvezetet a gyorséttermi ételek és miért alakulhat ki pornófüggőség? A válasz a szuperstimulánsokban keresendő: bizonyos dolgok annyira eltúlzottak, hogy erősebb hatást váltanak ki az agyban, mint a normál verziójuk.

Aszuperstimulánsok tehát különösen vonzóak, még abban az esetben is, ha hamisak vagy mesterségesen hozták létre őket. A stimulánsra adott válasz ösztönös, és a normál stimuláns is kiválthatja, ám a szuperstimuláns annyira felnagyított, eltúlzott, túlhangsúlyozott, hogy erőteljesen befolyásolja a viselkedést és még az ösztönöket is képes elnyomni. Például egy madár számára vonzóbb lehet egy nagyobb és színesebb műanyag tojás, mint a sajátja, egy pillangó pedig szívesebben udvarol egy színesre festett fából készült társának.


Kép forrása: Thinkstock 

A szuperstimulánsok az emberi viselkedést is befolyásolják: mivel túlzóak, sokkal vonzóbbá válnak, mint egyszerűbb, de legalább olyan hatásos (gyakran sokkal egészségesebb) társaik. A vonzás pedig olyan erős lehet, hogy függőség is kialakulhat az adott élmény irányába.

A gyorséttermi ételek például a só, cukor és zsír iránti olthatatlan vágyunkat elégítik ki, az ízük pedig olyan erőteljes (többek között a különböző adalékanyagok miatt), hogy sokkal vonzóbbak, mint természetben megtalálható társaik. A televízióban látottak izgalmakat, emberi drámákat, nevetést hoznak az életükbe. A pornográfia pedig leegyszerűsíti a párkeresés-romantikus kapcsolat hosszadalmas és bonyolult (gyakorta kudarccal végződő) folyamatát, csak az “élvezetes lényegre” koncentrál, a következmények nélkül. Az interneten keresztül is válogatás nélkül áramolnak az információk, a közösségi oldalakon pedig mélyen belelátunk mások életébe, gyorsan és könnyen kielégíthetjük tehát a kíváncsiságunkat. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik