Élet-Stílus

Hogyan állhat el a tej hónapokig?

Ön tudja, hogyan állhat el egy tej fél évig? Most kiderül.

Magyarországon – ahogy minden tagállamban – tej néven csak és kizárólag tejet lehet forgalmazni. “A közhiedelmekkel ellentétben nem tejport vizeznek fel a tejes dobozokban, sőt a minőségi tejfeldolgozó üzemekben a tej meg sem áll a tehén tőgyétől a lezárt, polcokra kitett és márkajelzéssel ellátott dobozokig. Ezek mellett azt is törvény szabályozza, hogy a tej tartósítószert nem tartalmazhat” – szögezi le Bíró András, a Bonafarm Tej Mestere.


Kép forrása: Thinkstock 

Persze, ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, speciális eljárásokra van szükség – így az ultrapasztőrözés is. Ez a művelet a gyakorlatban annyit jelent, hogy a tejet nagyon magas, 138 fokos hőmérsékletűre hevítik 2-3 másodpercre, majd utána azonnal lehűtik 20 fokra, és be is csomagolják. Az eljárás során homogénezik is a tejet, ami annyit tesz, hogy magas nyomáson egy nagyon szűk lyukú résen préselik át azt. Ennek hatására a zsírgolyócskák több ezred részükre esnek szét és egyenletesen oszlanak el a folyadékban, így a tárolás során a tej homogén állagú marad. (A frissen kifejt tejből a zsír néhány óra alatt kiválik és felfölöződik!)

Az ultrapasztőrözés alatt a tejben lévő szinte minden mikroorganizmus elpusztul. Az így nyert tejet egy steril töltőgépbe vezetik, ahol aszeptikus – azaz fertőző anyagoktól mentes – környezetben, teljesen sterilizált, hatrétegű kartondobozba csomagolják, amely sem a fényt, sem a levegőt nem engedi át. A megfelelő minőség és higiéniai körülmények érdekében a gyártók a berendezéseket, a csővezetékeket, a csomagológépeket speciális tisztogatási eljárásnak vetik alá, amit egy folyamatosan dolgozó üzemben naponta két-három alkalommal is el kell végezni. Ez a speciális eljárássorozat és a különleges csomagolás az, ami lehetővé teszi, hogy a tej akár 6-7 hónapokra elálljon.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik