Élet-Stílus

Rákkal diagnosztizálták? Ezt tegye!

Orvosi ajánlások arra az esetre, ha valakinél daganatos megbetegedést diagnosztizáltak. Mit tegyünk a betegség legyőzéséhez? Mire kell különösen figyelni?

Az ausztrál férfiak felét diagnosztizálják rákkal 85 éves koruk előtt. Az ausztrál nőknél pedig minden harmadiknál alakulhat ki daganatos betegség – ugyancsak 85. életévükig. Az ismert onkológus, Dr. Ranjana Srivastava most megosztotta tapasztalatait és tudását arról, hogy mit tegyenek azok, akiknél kimutatták a tumort, és a kezelésre várnak vagy már meg is kezdődött a terápia.

A szakértő elsősorban azt tartja fontosnak a brit lap, a Daily Mail szerint, hogy az érintettek kérjenek teljes őszinteséget a kezelőorvosaiktól, illetve az egészségükkel foglalkozó más specialistáktól. 

Az említett adatokból kiindulva 2014-ben 128 ezer ausztrál számíthat arra, hogy rákot mutatnak ki nála. Srivastana most új könyvében erre a helyzetre készíti fel a pácienseket.”Szóval ez rák: most mi lesz?” (So It’s Cancer: Now What?) a címe a kiadványnak, amely a daganatos betegséggel felvett harcról szól. 


Kép forrása: Thinkstock

A szerző azoknak a tapasztalatait használja fel, akik már átestek a rákon, és olyan tanácsokat is ad, amelyek a betegségben szenvedőknek talán eszébe sem jutott volna, de valójában sokat számítanak. Srivastana először is arra hívta fel a figyelmet, hogy a pánikot kell elkerülni. A korai stádiumú rák diagnózisa esetén ugyanis meglehetősen jók a prognózisok, ami a betegek számára lehetővé teszi, hogy a megfelelő kezelés után normális életet éljenek. 

Így általában a mellrákok, amelyeket mammográfiával észlelnek, általában kicsik és operálhatóak. A bélrák esetében pedig a különböző vizsgálati, szűrési eljárások fejlődésével a halálesetek száma csökkent. 

Még többet szeretne tudni? Kíváncsi milyenek a gyógyulás esélyei? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik