Élet-Stílus

A legnagyobb mítoszok az ivásról

Másnaposság ellen kávé? Ha nem keverjük az italokat, nem leszünk részegek? Vajon mennyi igaz ezekből a közkeletű mítoszokból?

Mítosz: Egy forró kávé és egy hideg zuhany kell a józansághoz

Ha gyorsan kell kijózanodnunk (vagyis nem tudunk a leghatékonyabb módszerhez, az alváshoz folyamodni), akkor a leggyakrabban azt a tanácsot kapjuk, hogy igyunk egy jó erős kávét és vegyünk egy frissítő zuhanyt. Valóban, ez a két dolog együtt frissítő hatású és talán még jól is esnek egy dorbézolással töltött éjszaka után, ám nincs kijózanító hatásuk, és nem is gyorsítják meg a folyamatot.

Akávéban található koffein ellensúlyozhatja az alkohol fárasztó, álmosító hatását, de veszélyei is vannak, ha részegen kávét iszunk. “Ha az alkohol miatt fáradtnak, nyomottnak érezzük magunkat és iszunk egy kávét, attól ugyan éberebbek leszünk, de az alkohol ugyanúgy dolgozik a szervezetünkben, és a káros hatásai is érvényesülnek, még akkor is, ha nem érzékeljük őket” – magyarázza dr. Thomas Gould. 


Kép forrása: Thinkstock 

Mítosz: Az alkohol elpusztítja az agysejteket

Az alkohol igenis hatással van az agyműködésünkre, de nem pusztítja el az agysejteket. Sokkal inkább az üzeneteket közvetítő, neuronokon lévő dendritekre van rossz hatással, elsősorban az agy tanulásért és motorikus képességekért felelős területén. A túl sok alkohol, különösen hosszú távon, negatívan befolyásolja a memóriát és több kutatás is foglalkozott az alkohol és a demencia közötti kapcsolattal. Ennek azonban nem az agysejtek pusztulása az oka, hanem az, hogy a neuronok nem kommunikálnak úgy, ahogy kellene nekik.

Mítosz: Ha nem keverjük az italokat, könnyebb józannak maradni

Elég sokszor hallhatjuk azt a tanácsot, hogy ne keverjük a különböző alkoholfajtákat, mert úgy nem visel meg annyira minket az ivás. Ha tehát valaki sörrel kezd, ne térjen át időközben a borra. Az italok keverése azonban nincs túl sok hatással arra, mennyire leszünk részegek – sokkal inkább az elfogyasztott alkohol mennyisége a döntő. A kellemetlen érzések abból adódhatnak, hogy az egyes italok alkoholkoncentrációja különböző, mi mégis ugyanúgy isszuk őket. Az ízlelőbimbóink ugyanis nem érzékelik a különbséget, de a szervezetünk igen.

Szeretne még többet tudni? Kíváncsi gyógyítja-e egy bizonyos étel vagy ital? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik