Élet-Stílus

Ezért éri meg kevesebbet hazudni

Jelentősen javítja a lelki és fizikai egészségünket, ha abban a helyzetben is igazat mondunk, amikor könnyebb lenne hazudni - állítják amerikai tudósok.

“Az átlagos amerikai 11 alkalommal hazudik hetente. Szerettük volna kideríteni, hogy milyen hatással lenne az egészségünkre az, ha őszintébben élnénk” – mondta Anita E. Kelly pszichológiaprofesszor, a kutatás vezetője. “Úgy találtuk, hogy a kísérletben részt vevők képesek drámaian lecsökkenteni a hazugságaik számát, ezzel pedig jelentősen javíthatják az életminőségüket.”


Kép forrása: Thinkstock 

Kelly és kollégája, Lijuan Wang 110 embert vont be a tízhetes kísérletbe. A résztvevők 18 és 71 év közöttiek voltak, és azt kérték tőlük, hogya kísérlet ideje alatt ne füllentsenek, ne hazudjanak. A kontrollcsoportnak semmilyen különleges utasítást nem adtak. Mindkét csoport tagjait hetente ellenőrizték: kérdőívet töltöttek ki és hazugságvizsgálatnak is alávetették őket

A kevesebb hazugság és a jobb egészség közötti összefüggés szembetűnő volt, sőt számszerűsíteni is lehetett. Ha például hárommal kevesebb hazugságot mondott valaki, négy órával kevesebbszer érezte magát idegesnek, feszültnek, és ritkábban fájt a feje vagy a torka.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik