Élet-Stílus

Pulyka dajkálja a koronásdaru-fiókákat

A kis darvak mindenhová követik mamájukat, akik nemcsak rá nem hasonlítanak, de egyelőre az anya- és apamadárra sem.

Egy pulyka lett három koronásdaru dajkamajája a Nyíregyházi Állatparkban – közölte a sóstógyógyfürdői üdülőhelyen lévő intézmény osztályvezetője, sajtószóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Révészné Petró Zsuzsa elmondta, hogy a pótmamára azért volt szükség, mert az állatkert gondozói az özönvízszerű esőzések miatt kénytelenek voltak kivenni a szürkenyakú koronásdaruk szabadban lerakott fészkéből a tojásokat. Tartottak attól, hogy a rossz időjárás következtében – az egyébként rendkívül bizalmatlan darvak, amelyeknek a kotlásukhoz háborítatlan környezetre van szükség – sorsára hagyják tojásaikat.

Szokatlan családi kép és rekord

A tojások egy pulykakotló alá kerültek, s egy hónap után három darufióka kelt ki. A gyorsan gyarapodó kis darvak mindenhová követik pulykadajkamamájukat, amely a látogatók előtt magabiztosan terelgeti őket az állatpark madárerdejében.

A szóvivő hozzáfűzte, hogy közben a koronásdaru pár újra fészket rakott, s a maguk által keltett tojásokból szintén három fióka kelt ki. Így a madarak – emelte ki Révészné Petró Zsuzsa – az idén rekordot döntöttek a hat utód létrehozásával.

Így néz ki egy “normális” koronásdaru-család (a Fővárosi Állat- és Növénykert röpdéjében)
Fotó: MTI / Kovács Attila

A fiókák nemcsak méretükkel, hanem színűket is tekintve jelentősen különböznek az anya- és apamadártól, homokszínű tollazatuk pihés és fejükön sincs még tollkorona, amelyről a faj a nevét kapta.

Az aranyszínű fejdíszt viselő szürkenyakú koronásdarvak (Balearica regulorum) a legimpozánsabb látványt nyújtják a Nyíregyházi Állatparkban. A nászuk idején vad táncot lejtenek és harsányan kiáltoznak. A koronásdarvak az eocén időszakában, 34-55 millió évvel ezelőtt már léteztek – tette hozzá a Nyíregyházi Állatpark sajtószóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik