Élet-Stílus

Ébredés után rögtön rágyújt? Esélyes a tüdőrákra!

Az ébredés után hamar rágyújtóknál magasabb lehet a tüdőrák kialakulásának veszélye - derül ki egy friss kutatásból.

A kutatócsoport, amelyet Dr. Fangyi Gu, az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetének munkatársa vezetett, több mint 3 200 jelenlegi és volt dohányost kérdezett meg az Egyesült Államokból és Olaszországból. Mindannyiuknál felmérték a múltbéli dohányzási szokásokat, s vele együtt azt is, hogy általában mikor szívták el az első szálat reggelente.

Bebizonyosodott, hogy azok,akik az ébredést követő egy órán belül rágyújtottak, azoknál lényegesen magasabb volt a tüdőrák kockázata, mint azoknál, akik ennél többet vártak vele. A szakértők számításba vették, hogy a résztvevők hány szálat szívtak el egy nap, mennyi ideig dohányoztak, valamint egyéb olyan adatokat is rögzítettek, amelyek lényegesek a tüdőrák kockázatának felmérése szempontjából. 


Kép forrása: Thinkstock

A nap első cigarettájának időpontja erősebb összefüggést mutatott a tüdőrák kockázatával a jelenlegi dohányosoknál, mint azoknál, akik már leszoktak, illetve erősebb volt a kevesebbet szívóknál, mint a láncdohányosoknál. A férfiak és a nők között azonban nem mutatkozott különbség. A tanulmány a Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóirat június 19-i számában jelent meg. 

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik