Élet-Stílus

Tíz évet fiatalodna? Vigyen haza egy kutyát!

Csodaszerek helyett egy négylábú társ is elég ahhoz, hogy visszafordítsa az idő kerekét. Legalábbis skót tudósok szerint.

A négylábúval elért fizikai aktivitás szintjének köszönhetően ugyanis a gazdik akár tíz évet is letagadhatnak. A hatás függetlennek bizonyult a rendszeres séták alatt megtett távtól.

Nem véletlenül mondják a kutyára, hogy az ember legjobb barátja.”A házi kedvenc által ajándékozott tíz év nem biztos, hogy az élettartam ennyivel történő meghosszabbodását jelenti, mégis rendkívül hasznos. A fokozott fizikai aktivitásról, a járásról-kelésről szól” – fogalmazott a kutatóként közreműködő Dr. Zhiqiang Feng, a St. Andrews University munkatársa.


Kép forrása: Thinkstock 

Az időskori mozgékonyság többféle betegség megelőzésében is segít, főleg az izom- és csontrendszeri kórképek kiküszöbölésében, valamint hozzájárul a mentális egészséghez. “A kutyatulajdonosok között általánosságban kevesebb a depressziós. Az állattal kialakult kötelék jót tesz az embernek is” – magyarázta Dr. Feng, aki az intézmény Földrajzi és Földtudományi Iskolájában oktat.

A szakértő úgy véli, hogy közösségi kutyatulajdonosi sémákat kellene kialakítani, ami azt jelentené, hogy sok idős ember élvezhetné a négylábúak társaságát anélkül, hogy a gazdilét minden felelősségét magára kellene vállalnia.

Szeretne még többet tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik