Élet-Stílus

Ezért nem jó, ha túl szexi a profilképe

Kevésbé kompetensek - ez a véleménye a "nőtársaknak" azokról a fiatal lányokról, akik a szociális médiában szexi vagy magukról sokat eláruló képeket tesznek közzé.

Kortársaik nem tartják kompetensnek a magukról kihívó képeket közlő lányokat. “Egyértelmű elítélése mindez a szexi fotóknak” – mondta a kutató, Elizabeth Daniels, aki pszichológus egyetemi docensként tanulmányozza a média hatását a lányok testképére. Daniels mindezt egy fiktív Facebook-profilra alapozott kísérlettel állapította meg.

Nagy a nyomás a fiatal nőkön, hogymagukat szexinek tüntessék fel, de e fotók online megosztása negatív következményekkel járhat. Daniels szerint a negatívumok meghaladják a pozitívumokat. 


Kép forrása: Thinkstock

A lányok és a fiatal nők nincsenek nyerő helyzetben, ha Facebook-fotókról van szó – mondja Daniels a Phys.org szerint. Aki ugyanis szexi képeket tesz ki magáról, az társaitól negatív megjegyzésekre számíthat. Míg akik visszafogottabb fotókat raknak fel, azok nem kapnak “szociális jutalmat” a fiúktól és a férfiaktól, azaz például nem kapják meg a kellő figyelmet. 

Daniels tanulmányát a Psychology of Popular Media Culture című folyóiratban közölte, Eileen L. Zurbriggennel együtt, aki a Kaliforniai Egyetem Santa Cruz-i részlegének munkatársaként, illetve társszerzőként jegyezte a munkát. (Daniels tanulmányát még az oregoni egyetem ösztöndíjával kezdte, időközben viszont már a Coloradói Egyetem docense lett, Colorado Springsben.)

Kíváncsi, hogy zajlott a kutatás? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik