Élet-Stílus

Egy tüske miatt vesztette el kezét a tűzoltó

Öt napig volt kómában, a jobb kezét pedig amputálni kellett, miután elesett a biciklijével.

Pedig a sérülés kezdetben egyáltalán nem is tűnt komolynak, sőt! „Azt hittem egy ártatlan karcolás az egész. Még legyintettem is rá, mondván, hamar elmúlik majd” – nyilatkozta Braden Leonard a newporti lapoknak, miután kiengedték a kórházból. A hivatásos tűzoltó, aki kilenc éve erősíti a johnstoni tűzoltóságot, hozzátette, a sérülése napján épp szabadnapos volt, és kedvenc hobbijának, a terepbiciklizésnek hódolt.

„Megcsúsztam a nedves földön, és elvágódtam. Szerencsétlenségemre épp egy olyan területre estem, ami tele volt tüskékkel” – emlékezett vissza, majd hozzátette, az egyik tüske mélyen a belefúródott a tenyerébe. „Egyszerűen kihúztam és indultam tovább, de mire hazaértem, már rosszul voltam. Belázasodtam, remegtem, minden bajom volt, a seb és a környéke pedig pokolian fájt.”


Kép forrása: nbc news 

Braden nem sokkal később már a newporti kórházban feküdt, ahol orvosai megállapították, a sebbe húsevő baktérium került, ami károsítja a bőrt, az izomszövetet és a mélyebben fekvő szöveti részeket is. A fertőzés annyira gyorsan terjedt, hogy az orvosok kénytelenek voltak amputálni Braden kezét, hogy megmenthessék az életét. „Mindössze tíz napot voltam kórházban, ebből ötöt mesterséges kómában töltöttem, hogy túléljem a fertőzést” – nyilatkozta Braden, majd hozzátette, noha elvesztette a kezét, szerencsésnek érzi magát, hogy egyáltalán túlélte a fertőzést.

Az ilyen és ehhez hasonló úgynevezett nekrotizáló, vagy szövetkárosító fertőzéseket egyébként a népszerű tévhittel ellentétben nem egy bizonyos „szuperveszélyes” kórokozó, hanem számos, egyébként ártalmatlan baktérium okozza, melyek a szövetek mélyébe jutva szövetelhalást, kezeletlen esetben halált is okozhatnak. Ezek közül az egyik legismertebb a Streptococcus pyogenes.

Braden egyébként azt mondja, ha teljesen felépül, szeretne újra tűzoltóként dolgozni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik