Élet-Stílus

Egy kis alkohol a szemünknek is jót tehet

Ki hitte volna, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás még javíthatja is a látást.

A legújabb kutatások szerint ugyanis a rendszeres testmozgás mellett a mértékletes alkoholfogyasztás is segíthet a látásromlás csökkentésében.

Látásromlást különböző szembetegségek, traumák, valamint születési és degeneratív betegségek okozhatnak. A legtöbb ilyen típusú látásproblémát azonban nem lehet sem szemüveggel, sem kontaktlencsével korrigálni.A látásromlás a legtöbb esetben csökkenti az életminőséget, és súlyosságtól függően a mindennapi teendők önálló elvégzését is hátráltathatja.


Kép forrása: Thinkstock 

Az egyre idősödő populációnak köszönhetően Amerikában a 2000-es években 70 százalékkal nőtt a látásproblémák előfordulása.A szembetegségek megelőzésének módjait kutatva a Wisconsin Orvosi és Közegészségügyi Egyetem tudósai megvizsgálták a látásromlás, valamint három életmódbeli tényező, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a rendszeres testmozgás kapcsolatát.

A tudósok a Beaver Dam Szemészeti Kutatás részeseiként 5000, 43 és 84 év közti felnőtt állapotát vizsgálták meg az 1988 és 2013 közti időszakból. Az adatok szerint az eltelt húsz év alatt a résztvevők 5,4 százalékánál alakult ki látáskárosodás. A fizikailag aktív résztvevők közül 2 százaléknál jelentkeztek szemproblémák, szemben az alapvetően ülő életmódot folytatók 6,7 százalékával.

Kíváncsi mivel csökkentheti a látásromlás esélyét? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalára kattintva!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik