Élet-Stílus

Tényleg szükség van melltartóra?

A nagy kérdés: vajon tényleg segít megakadályozni a mellek megereszkedését vagy inkább káros a viselése?

Szinte nincs olyan nő, aki egyetlen melltartót sem birtokol: ez a ruhadarab végigkísér minket a tinédzserkorunktól egészen a halálunkig, és a legtöbben viseljük is a melltartónkat minden nap, sőt néhányan még éjszakára sem veszik le. Vajon tényleg jót teszünk ezzel a szervezetünknek? Megelőzhető a mellek megereszkedése a melltartóviseléssel vagy éppen ellenkezőleg? Esetleg a melltartó komolyabb egészségügyi problémákat is okozhat?

Sajnos, a melltartóviseléssel kapcsolatos legnagyobb tévhit, hogy ez a ruhadarab megelőzi a mellek megereszkedését: sokan úgy gondolják – tévesen -, hogy azért kell melltartót hordani, mert a melleknek egyszerűen szükségük van az alátámasztásra. A megereszkedés azonban természetes folyamat, amit sok tényező befolyásol. A melltartó viselése vagy nem viselése azonban nem tartozik ezek közé. A megereszkedést leginkább a génjeink és az életmódunk befolyásolja. A bőr elasztikusságát, feszességét, a mellek teltségét örököljük, de a megereszkedésre hatással van a dohányzás, a testtömeg-index és a fogyások-hízások száma, a terhességek száma, illetve az, hogy mennyit változik a mellünk a terhesség alatt (a szoptatás önmagában nem befolyásolja a mellek feszességét).


Kép forrása: Thinkstock 

Robert Mansell sebészprofesszor szerint a melltartók nem befolyásolják azt, hogy egy mell megereszkedik-e vagy sem. “A legtöbb mell egy idő után elveszíti a feszességét, különösen nagy, súlyos mellek ereszkednek meg, éppen azok, amelyeknek a tulajdonosai hordanak melltartót” – mondta. John Dixey, egy melltartókat gyártó cég vezetője pedig úgy nyilatkozott: “Nincs semmilyen orvosi bizonyíték arra, hogy a melltartóviselés segítene megőrizni a mell feszességét.”

Ha a feszesség megőrzésében nincs is szerepük, mi a helyzet a mell egészségével? Bizonyos szakértők szerint a melltartóviselés egyenesen káros, és komoly egészségügyi problémák okozója lehet (közvetve vagy közvetlenül) a mellkasi fájdalomtól a gyulladásokon keresztül egészen az emlőrákig. Sydney Ross Singer és Soma Grismaijer, a Dressed to Kill: The Link Between Breast Cancer and Bras című könyv szerzőpárosa szerint a melltartók, különösen a merevítős fazonok, elszorítják a nyirokkeringést, így a felgyülemlett méreganyagok nem tudnak távozni. A pangó nyirokfolyadék pedig cisztákat, gyulladást, fájdalmas csomókat, sőt daganatot is okozhat. A szakemberek szerint a rendszeresen (naponta) melltartót viselők körében százszor annyi mellrákos eset fordul elő, mint azoknál, akik nagyon ritkán vagy soha nem viselik ezt a ruhadarabot.

Szeretné tudni, milyen nem várt problémákat okozhat egy rosszul kiválasztott melltartó? Olvassa el a Házipatika oldalára kattintva!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik