Élet-Stílus

200 forintért, az utcán húzza a rászorulók fogait

Soha nem végzett orvosit, nincsenek drága műszerei, se rendelője. A 67 éves indiai férfi mégis fogászként dolgozik. Az utcán.

És bármilyen hihetetlen is elsőre, az Új-Delhiben élő Surinder Singhnek páciense is van. Nem is egy. „Negyven éve vagyok a szakmában, és ez idő alatt több ezer betegem volt” – idézi az orvost a brit Daily Mail magazin. „Néhány évtizede még naponta tizenöt beteget láttam el, de ma már nem megy ilyen jól az üzlet. Hetente legfeljebb hárman, négyen jönnek, amivel havonta alig 25 fontot (átszámolva 10 ezer forintot – a szerk.) keresek” – tette hozzá.

 
40 év alatt több ezer páciense volt
Képek forrása: Daily Mail 

Singh mint mondja, sosem végezte el az orvosi egyetemet, a legfontosabb fogásokat pedig az apjától leste el. Ennek ellenére hetente többször bonyolult, olykor veszélyes beavatkozásokat végez rászoruló páciensein. Egy műanyagszéken, néhány méterre Delhi forgalmas útjaitól, középkori eszközökkel, fájdalomcsillapítás nélkül. És a betegek jönnek: „De csak a szegények. Azok, akiknek nincs pénzük a drága klinikákra” – mondja Singh.

„Szerencséjük van, hogy vannak még olyan emberek, mint én” – teszi hozzá az idős férfi, majd elárulja, Indiában szinte minden városban van egy, vagy épp több hozzá hasonló utcai fogorvos, hiába próbálja az ország vezetése rendelőbe kényszeríteni őket. Singh szerint betegei nála éppen olyan jó ellátást kapnak, mint egy klinikán, csak sokkal olcsóbban, ám az igazság az, betegei komoly kockázatot vállalnak, amikor a székébe ülnek. Többek között azért, mert a középkorinak tűnő eszközöket sosem sterilizálják, csak a nap végén fertőtlenítik. A foghúzások, amik egyenként átszámolva 200 forintba kerülnek, érzéstelenítés nélkül zajlanak. Akinek a húzás után is fáj, az fájdalomcsillapítót kap.

 

„40 éve vagyok a szakmában és még egy betegem se panaszkodott” – mondja büszkén Singh, aki abban bízik, még évekig praktizálhat majd az utcán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik