Élet-Stílus

Hihetetlen pénzt kalapozott össze egy krumplisalátára

Monty Python-os abszurdba megy át az adománygyűjtés, amely egyetlen sali készítésének indult.

Bizonyára sokan ismerik a Kickstartert – a site-on (és sok hozzá hasonlón) elindíthatunk kezdeményezéseket, amelyekre a pénzt a közösség – azaz az internetezők halmaza – dobja össze.

Rengeteg hasznos projekthez adta már meg a szükséges financiális kezdőrúgást az oldal: többek között zenészek, játékfejlesztők és filmesek is sikerrel kalapoztak össze támogatást a szívüknek oly kedves (és más forrásból nem finanszírozott) ötletekre.

Ezúttal egy elég hülye projekt kezd befutni.

Egy fickó (Zack Brown) 10 dollárt szeretett volna összegyűjteni, hogy készítsen egy krumplisalátát. Igen, jól olvasta. Az őrületes terv kiagyalója ezt írja a projekt aloldalán: „Alapvetően csak egy krumplisalátát szeretnék készíteni. Még nem döntöttem el, hogy milyet.” És az is kiderül, hogy mivel korábban még sosem készített, ezért nem is ígéri, hogy jól fog sikerülni.

A 10 dolcsi helyett már több mint 8000 (!) dollár jött össze (cikkünk megírásának pillanatában legalábbis itt jár a számláló), ráadásul Zacknek még további 26 napja van a gyűjtésre.

A projekt aloldalán folyamatosan követhető, hogy az egyre növekvő bevétel milyen újabb és újabb célokat eredményezett: a fickó először kitalálta, hogy a tervezett krumplisaláta-mennyiség négyszeresét fogja elkészíteni, majd amikor már a 100 dollárt közelítette az összegyűlt pénz, akkor azzal a merész célkitűzéssel állt elő, hogy akár két különböző krumplisalátát is megpróbálhat gyártani. Aztán már egyre durvább tervek jelentek meg: ha még több adomány érkezik, akkor minőségi majonézt fog használni; egy séf fogja gyártani a salit; köszönővideó készül a támogatóknak, és a „szeretem a krumplisalátát” feliratú sapkák beszerzése is napirendre került.

A legfrissebb elképzelés: egy termet bérelnek a saláta készítésének napján, és élő közvetítésben bárki követheti a folyamatot. Ha már az internetezőknek köszönhető a siker, ők is legyenek részesei a nagy napnak.


Fotó: kickstarter.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik