Élet-Stílus

A trófeafeleség csak mítosz

A kutatók szerint a "trófeafeleség" sztereotípia, mely esetében az adott férfit vagy nőt csak a partnere megjelenése vagy pénze érdekli, nagyrészt helytelen.

Ha az emberek meglátnak kéz a kézben sétálva egy csinos fiatal nőt és egy sokkal idősebb férfit, hajlamosak azt gondolni, hogy a nő csak a pénzéért van a férfival, vagy a férfi csak a megjelenése miatt választotta a nőt. A kutatók azonban cáfolják ezt a meglehetősen népszerű sztereotípiát.

Az új kutatásból az derül ki, hogy ezt a mítoszt azok a “szelektív megfigyelések” generálják, amelyek megerősítik a szexista sztereotípiákat, és trivializálják a nők karrierjét. Elizabeth McClintock, az amerikai Notre Dame Egyetem szociológusa kimutatta, hogy a trófeafeleség sztereotípiába illő párok valójában fizikai vonzerejük és társadalmi-gazdasági státuszuk szerint is illenek egymáshoz. A kutató egy csoport fiatal házaspárral készített interjút, és értékelte fizikai vonzerejüket, hogy kontroll csoportot hozzon létre a vonzerőn alapuló egymáshoz illéshez.


Kép forrása: Thinkstock

“Az derült ki, hogy a jóképű férfiaknak csinos nő a partnerük, és a sikeres férfiak sikeres nőkkel alakítanak ki kapcsolatot” – számolt be a romantikus kapcsolatok egyenlőtlenségének vizsgálatára szakosodott kutató. “Átlagosan tehát a magas státuszú férfiaknak valóban csinosabb feleségük van, ez azonban azért van, mert ők maguk is jobb megjelenésűek; talán azért, mert kisebb valószínűséggel túlsúlyosak, és van pénzük elegáns ruhákra és fogászati kezelésre.”

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik