Élet-Stílus

90 napig mekis kaján élt, 20 kilót fogyott

A professzor azt akarta bebizonyítani, nem a különféle ételektől hízunk, hanem a rossz döntéseink miatt.

Emlékeznek még a Supersize Me-re? Arra a 2004-es amerikai dokumentumfilmre, aminek főszereplője, bizonyos Morgen Spurlock vállalta, hogy 30 napon keresztül, orvosi ellenőrzés mellett kizárólag mekis kaját eszik és megnézi, a gyorséttermi „diéta” milyen hatással van a szervezetére? Biztos emlékeznek. Ahogy arra is, hogy Spurlock bizony nem járt valami jól: nemcsak, hogy jó pár kilót felszedett, de még az egészsége is teljesen lerobbant.

Ezek után annál nagyobb meglepetés, hogy az egyszerű középiskolai tudományos előadó, John Cisna is vállalkozott a feladatra. Sőt, még meg is fejelte Spurlock akcióját azzal, hogy ő 90 napig ette a gyorséttermi kosztot. A professzor napi menüjét – a reggelit, az ebédet és a vacsorát is – minden nap diákjai állították össze, szigorú szabályok szerint:

1. a menü kalóriatartalma nem lehetett több 2000-nél
2. a naponta ajánlott mennyiségű szénhidrátot, zsírt, proteint és koleszterolt kellett tartalmaznia.


Kép forrása: John Cisna

Cisna tervébe beavatta az otthonához legközelebb eső McDonald’s tulajdonosát is. A férfi először furcsállta az ötletet, de végül sikerült felkelteni az érdeklődését, olyannyira, hogy a végén vállalta, az étterem ingyen és bérmentve biztosítja Cistának az ételt. „Nehogy azt higgyék ám, hogy ebben a három hónapban kizárólag salátán éltem” – nyilatkozta a kilencven nap leteltével a bevállalós professzor, majd hozzátette, amikor megtudják, hogy kizárólag mekis kajától fogyott húsz kilót, az emberek legtöbbször ezzel vádolják.

„Minden vacsorára Big Mac volt, és sajtburger. Sőt még jégkrém is” – mondta Cisna, aki a kísérlet alatt mozogni is elkezdett. „Napjában 45 percet sétáltam, ami az elején pokoli nehezen ment, de a kilencvenedik nap végére már egész jól belejöttem.” A professzor végül elárulta azt is, a 90 nap alatt végül csaknem húsz kilót fogyott, tapasztalataiból pedig végül nemcsak amatőr dokumentumfilmet készített, de egy könyvet is.

„A történet tanulsága nem az, hogy mostantól mindenki sokkal több gyorséttermi ételt egyen. Nem. A kilencven napom tanulsága az, hogy ha az ember odafigyel arra, mit eszik, számolja a kalóriát és tudatosan táplálkozik, ráadásul rendszeresen mozog, ehet bármit, nem fog meghízni, sőt!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik