Élet-Stílus

Újranövesztették egy kopasz férfi haját

A kutatók egy arthritisre alkalmazott gyógyszert használtak sikerrel arra, hogy újranövesszék egy teljesen kopasz férfi haját.

A 25 éves, anonimitását megőrző páciens, majdnem teljesen mentes volt a testszőrzettől, és haja sem volt. Ez egy kopaszságot okozó autoimmun betegség (alopecia universalis) következménye volt nála. A Yale kutatói egy másik autoimmun betegség, az ízületi gyulladással járó reumatoid arthritis elleni gyógyszert, tofacitinib citrátot alkalmaztak a páciensnél – olvastuk a Házipatika oldalán.

A tanulmány szerint teljes sikert értek el, mert a beteg hajas fejbőre (“skalpja”) is regenerálódott és utána a haja is kinőtt, hét év után. Mindezt nyolc hónapos kezelés alatt érték el a kutatók.


Kép forrása: Thinkstock

“Az eredmény pontosan az, amit vártunk” – mondta minderről Brett A. King. Az orvos a vezető szerzője annak a tanulmánynak, amelyet a Journal of Investigative Dermatology című szaklapban tettek közzé. “Mindez hatalmas előrelépés azoknak a betegeknek a kezelésénél, akik hasonló állapotban vannak.”

A férfit a Yale bőrgyógyászati, dermatológiai részlegén kezelték, a connecticuti New Havenben. A férfi autoimmun betegsége együtt járt az alopeciával és a plakkos pikkelysömörrel (psoriasis) is. Minthogy a kutatók úgy vélték, hogy a két betegség ugyanazzal a gyógyszerrel is kezelhető, bevetették a tofacitinibet, amely a szintén autoimmun betegség, a reumatoid arthritis ellen az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) által jóváhagyott szer.

Még többre kíváncsi? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik