Élet-Stílus

Nem hat a gyógyszer? Lehet, hogy rosszul veszi be!

Bizonyos gyógyszereknél különösen fontos, hogy például éhgyomorra vegye be, máskor az a gond, hogy a fényérzékeny tablettákat rosszul tárolják. Hasznos tippek, hogyan bánjon a gyógyszereivel.

Sokszor gondot okoz – különösen az idősebb betegeknek – a gyógyszerek csomagolása. A legtöbb ezüstkorú három-négyféle gyógyszert is szed, és sokszor megkérik valamelyik családtagot, csomagolja ki a gyógyszert, dobozkákba, tárolókba rakják, ahonnan minden nap kiveszik a megfelelő adagot. Ám egyes gyógyszereket az eredeti csomagolásban kell tartani, mert bizonyos gyógyszerek fényérzékenyek vagy a levegő páratartalma is tönkreteheti őket.

Előfordulhat, hogykét különböző gyógyszer pontosan ugyanúgy néz ki, nagyon könnyű összekeverni őket. Ha tehát kiveszik a tablettát az eredeti csomagolásból, akkor a pirulának a speciális gyógyszertároló dobozkában a helye. Ráadásul ne a család vagy a barát csomagolja ki a készítményt, a beteg kérje a patikában a gyógyszerész segítségét, ha fáj a keze vagy túl erősen rá van csavarva az üvegre a kupak.


Kép forrása: Thinkstock

Ha túl nagy a tabletta

Egyes tablettákat nem szabad egyszerűen darabokra törni. Ha a “retard” feliratot írták a dobozra, tilos eltörni, és ez igaz a legtöbb drazsékra, a bevonattal ellátott gyógyszerekre is. Előbbieknél a bél bizonyos szakaszában szívódik fel a gyógyszer, utóbbiaknál pedig csak a védőbevonat leoldódása után szabad, hogy felszívódjon a hatóanyag. Ha ezeket eltörik, mellékhatások jelentkezhetnek: csökken a hatékonyságuk vagy túladagolás is előfordulhat.

Ha torkán akad a kapszula

A kapszulák és a tabletták különbözőképpen hatnak, máshogyan is kell bevenni őket. A kapszula esetén vegye a szájába a gyógyszert, majd egy korty vízzel, előrehajtott fejjel, nagyot nyelve, óvatosan vegye be. A tabletták esetében viszont hajtsa kissé hátra a fejét, úgy nyelje le a vizet és a gyógyszert, vigyázva, hogy a tabletta ne ragadjon a nyelvhez. A sokszor a filmeken látott mozdulat, amikor valaki hirtelen hátraveti a fejét, úgy veszi be a gyógyszert, nem javasolt.

Még több tanácsot olvasna? Kattintson a folytatáshoz a Házipatika oldalára!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik