Élet-Stílus

Meg lehet őszülni egyetlen éjszaka alatt?

Az átélt sokk miatt állítólag Karl Marx, sőt, Marie Antoinette is egyetlen éjszaka őszült meg. Vajon tényleg megtörténhet ilyesmi vagy csak legenda?

Számtalan beszámolóban leírják, hogy Marie Antoinette az átélt sokk hatására egy éjszaka alatt hirtelen megőszült és Karl Marxról is az a hír járja, hogy nyolcéves fia, Edgar halála annyira megrázta, megőszült hirtelen. Létezik-e, hogy stressz hatására megszürkül a haj, és megtörténhet-e mindez egy éjszaka alatt?

A haj őszülése a normális öregedési folyamat része. A hajhagymákban pigmentsejtek vannak, úgynevezett melaninsejtek. Ezek állítják elő a festékanyagot, amely a haj növekedése során beépül a hajszálakba. A kor előrehaladtával egyre kevesebb melanin képződik, a pigment helyett levegőbuborékok raktározódnak el a hajszálakban. Ha ezeken átsüt a fény, a haj fehérnek látszik. Csak akkor szürke, ha még némi maradványpigment is van a hajban.


Vajon csak legenda a villámgyors őszülés?
Kép forrása: Thinkstock

Nagyrészt genetikai kérdés, mikor jelennek meg az első ősz hajszálak – mindenkinél más-más időpontban. Néhányan már húszévesen észrevehetik az első ősz szálakat, másoknál még negyvenévesen sem jelentkeznek. A haj minősége szempontjából ugyanakkor az étkezés és a környezeti hatás sem elhanyagolható: a stressz nagy szerepet játszik az őszülésben. A hajhagyma a szőrtüsző legalsó, gömbölyűen kiszélesedő vége, mely a kötőszöveti eredetű hajszemölcsöt veszi közre. A hajszemölcshöz vérerek, idegek futnak, melyek különbözőképpen reagálnak a stresszhormon hatására.

A hajszemölcs feletti részen levő mátrix sejtek látják el a szőrszálak képzésének feladatát. A mátrix sejtek igen érzékenyek minden ártalmas hatásra – például méreganyagokra. A mátrix sejtek között melanociták találhatók, melyek melanint adnak le a hajhagyma sejtjeinek. Amikor megszűnik a melanin termelése vagy tönkremennek a melanociták, az ember megőszül. Ám mindez nem zajlik le egyetlen éjszaka alatt, megőszülni hosszabb folyamat. A pigment ugyanis nem tűnik el a már kinőtt hajból, csak az új hajszálakba nem épül be. A haj havonta átlagosan egy centimétert nő, szép lassan nő le tehát az új, ősz haj.

Szeretné tudni, ennek ellenére miért alakulhat ki olyan benyomásunk valakiről, hogy az illető egyetlen éjszaka őszült meg? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik