Élet-Stílus

Belehalt a foghúzásba a kamaszfiú

A 18 éves fiú az anyja karjaiban halt meg két nappal azután, hogy kihúzták a bölcsességfogát.

Orvosai biztosak benne, hogy húsevő baktérium okozta annak a 18 éves, amerikai kamaszfiúnak a halálát, aki még februárban, egy rutin fogorvosi eljárás után lett rosszul. Szülei elmondása szerint fiuk, Benjamin LaMontagne régóta küszködött már a bölcsességfogával, ezért döntött úgy, hogy fogorvoshoz megy, és megszabadul tőle.

Csakhogy a fiú szájában lévő sebbe az eljárás alatt vagy közvetlenül utána – ezt egyelőre még a szakemberek is csak vizsgálják – húsevő baktérium került, ez pedig később a halálát okozta. Bár elnevezése alapján veszélyes kórokozónak tűnik, a húsevő baktérium valójában egy egyszerű és ártalmatlan, a garatban megtelepedő baktérium, ami az esetek többségében legfeljebb torokfájást okoz. Ám, ha a véráramba jut, ez a bizonyos A-típusú Streptococcus, illetve a bőrön megtalálható Staphylococcus aureus mély szövetelhalást okoz.


Tehetséges zenész volt a 18 éves Benjamin (a képen jobbra)
Kép forrása: Facebook

Nevükkel ellentétben nem esznek húst. A súlyos szövetelhalásos tüneteket valójában a túlszaporodó baktériumok által kiválasztott méreganyag, és az emberi immunrendszer erre adott válasza okozza. Ugyanazok a méreganyagok, melyek a szövetelhalást okozzák, a szervezetet néhány óra leforgása alatt életveszélyes állapotba sodorhatják.

Minden bizonnyal ez történt Benjaminnal is. A tehetséges zenész fiú a foghúzás után két nappal, az édesanyja karjai között halt meg. Az Amerikai Fogorvos Szövetség fertőzésekkel foglalkozó specialistája, dr. John Molinari az eset kapcsán elmondta, az ilyen és ehhez hasonló esetek szörnyen ritkák és csak a fatális véletlennek köszönhetők. Hozzátette, a fogorvosok első és legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy megakadályozzák a sebek elfertőződését. Azt, hogy Benjamin esetében ki hibázott, még most is vizsgálják – írta a The Independent című brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik