Élet-Stílus

„Elraboltattam a lányom gyilkosát, és nem bántam meg”

Az apa több mint 30 évig harcolt, hogy végre rács mögé juttassa azt, aki megölte a gyermekét.

„Az sem érdekelt, hogy életem végéig börtönbe kerülhetek. Csak az számított, hogy igazságot szolgáltassak a lányomnak” – nyilatkozta a napokban a most 76 éves francia apa, Andre Bamberski, aki több mint három évtizedet harcolt azért, hogy börtönbe juttassa lánya, Kalinka gyilkosát.

A 14 éves, szőke és kék szemű Kalinkát 1982-ben egy reggel váratlanul holtan találták mostohaapja bajorországi nyaralójában. Ahogy az a későbbi nyomozás során kiderült, a kardiológusként dolgozó Dieter Krombach egy nappal korábban vasat és kobaltot tartalmazó injekciót adott be a vérszegény lánynak, majd hogy pihenhessen, altatót adott neki. A lány másnap reggel már nem ébredt fel.


Kép forrása: Europress

Balesetnek nyilvánították

Az ügyben indult nyomozást hamar lezárták, az esetet pedig egyszerű balesetnek nyilvánították, annak ellenére, hogy egy később elvégzett boncolás kimutatta, hogy a lányt halála előtt megerőszakolták és bedrogozták. Andre biztos volt abban, hogy Kalinkát felesége új párja ölte meg, csakhogy hiába próbálta igazát peres úton bizonyítani, mindannyiszor falakba ütközött. Legtöbbször azért, mert a német hatóságok nem adták ki az orvost Franciaországnak. A kétségbeesett apa az évek során egy vagyont költött arra, hogy rács mögé juttassa a gyilkost, szórólapokat írt a férfi szomszédainak, fizette a peres eljárások költségeit, sőt, még emberrablókat is felbérelt, akik aztán eltűntek a pénzével.

Andre helyzete 1997-ig teljesen reménytelennek tűnt, ám akkor felcsillant a remény. Krombachot ugyanis feljelentették, mert bedrogozta majd megerőszakolta egy 16 éves női betegét. Az első feljelentést öt további követte, sorra jelentkeztek ugyanis azok a nők, akikkel ugyanígy bánt. Végül csak egy esetben volt elég bizonyíték, hogy ítélet szülessen: az orvost két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.


Kép forrása: Europress

Úgy döntött, ő tesz igazságot

„Ekkor betelt a pohár” – emlékszik vissza Andre. „Tudtam, hogy a francia kormány nem fog tenni semmit, ahogy a német sem. Tudtam, hogy ha igazságot akarok, akkor rajtam a sor.” Andre elárulta, még a gyilkosság is megfordult a fejében, de rájött, ha megöleti a gyilkost, azzal nem old meg semmit. „Igazságot akartam. Azt akartam, hogy a börtönben rohadjon meg, ezért úgy döntöttem, elraboltatom és Franciaországba hozatom, hogy végre bíróság elé állítsák.” És így is lett. Andre 2009-ben felbérelt két férfit, akik nem léptek le a pénzzel, és sikerrel jártak.

A doktort elrablása után Franciaországba vitték, ahol egy rendőrség előtt dobták ki megverve, megkötözve. 2012. decemberében végül a francia bíróság bűnösnek találta őt Kalinka Bamberski meggyilkolásának ügyében, és 15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Csakhogy közben a nyomozók – miközben az emberrablók felbujtóját keresték – eljutottak Andréhoz is. Az apa is előzetesbe került, és bírósági eljárás indult ellene, ahol mindent bevallott.


Kép forrása: Europress

A szerdai ítélethozatal előtt azt nyilatkozta: „Ha börtönbe kell mennem, akkor börtönbe megyek. A legfontosabb, hogy Krombachot elítélték. Ez volt az utolsó csatám, amit megnyertem, a győzelmet pedig a lányom emlékének ajánlom” – mondta. Andrét végül a bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és szabadon távozhatott. „Remélem, most már normális életet élhetek, és hagyhatom békében nyugodni a kislányomat” – mondta a bíróságról távozóban a brit Daily Mirrornak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik