Élet-Stílus

Így küzdheti le a terhességi fáradtságot

A várandósság 9 hónapja alatt majdnem minden nő tapasztal kisebb-nagyobb alvásgondokat. Ezeket teheti ellene.

Az első trimeszterben a progeszteron nevű hormon kiemelt szerepet kap. Ez a hormon szabályozza ugyanis a menstruációs ciklust, terhességnél pedig több fontos dologban segíti az anya szervezetét, támogatja a magzatfejlődést, emellett a megfelelő minőségű alvásért is felelős.
A hormon mennyisége megnő szervezetünkben, ami a baba növekedésének szempontjából nagyon jó, mi viszont az extra mennyiségű progeszteron miatt szaladgálhatunk a mellékhelyiségbe egész éjszaka, ami megnehezíti a pihentető alvást.

Ebben a szakaszban ellenállhatatlan álmosságot érezhetünk napközben, szintén a terhességi hormon hatására. Néhányan képesek percek alatt bárhol mély álomba merülni, akár a nap közepén. Amikor tombol a progeszteron, egy átlagos munkanap után is mehetünk úgy haza, mint aki lefutotta a félmaratont. Emellett az influenza tüneteihez hasonló kimerültséget érezhetünk. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy minden adódó percet kihasználunk a pihenésre. Ha tehetjük, lelkiismeret-furdalás nélkül aludjunk egy-két órácskát napközben.


Kép forrása: Thinkstock

Második trimeszter

A második trimeszterben végre visszatérnek az átaludt éjszakák, néhány alvászavaró tünetet kivéve. Növekvő testsúlyunkkal együtt elkezdhetünk horkolni, talán nehezebben lélegzünk néha, elzsibbadhat a lábunk és kuszábbak lehetnek az álmaink. A problémák ellenére ebben az időszakban van a legtöbb energiánk, jobban alszunk, mint néhány hete. Használjuk ki ezt az időszakot arra, hogy ha eddig hason fekve volt kényelmes az alvás, hogyan tudnánk bal oldalunkon elszunnyadni. Ez a pozíció elősegíti a vér és a táplálék eljutását magzatunkhoz és húgyhólyagunkba, így segítve szervezetünket a fel nem használt anyagok és folyadék kiürítésében is.

Ha minden este ugyanabban az időpontban fekszünk le aludni, szervezetünk rátanul az új órarendre és később segíti majd a kellő időben történő ellazulást. Ha lehet, száműzzük a televíziót a hálószobából, mert a tévéből áradó fény elnyomhatja az alváshoz nélkülözhetetlen melatonin nevű hormon termelődését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik