Élet-Stílus

Miből és mennyit igyon a gyerek a hőségben?

A legfontosabb szempont gyerekeknél a szomjoltás, mégsem mindegy, miből mennyit isznak.

Az ivás témaköre még a felnőtteknél is igen problémás. Mit igyunk, mennyit igyunk, miért igyunk? A gyermekeknél pedig a nyári hónapokban különösen figyelni kell arra, hogy a rekkenő hőségben elég víz kerüljön a szervezetükbe.

A testünk tömegének több mint a felét víz teszi ki. A felnőtt férfiaknál általában 60 százalék, a nőknél 50 százalék, míg a csecsemőknél 70 százalék. A víz nélkül nincs élet, ez az egyik alapvető lételemünk. Míg élelmiszer nélkül 4-6 hetet is ki lehet bírni, addig víz nélkül csak néhány napot. Nyáron fokozottan kell ügyelnünk arra, hogy gyermekeink elegendő folyadékot igyanak.

Egy kisgyermeknek körülbelül 2 liter folyadékra van szüksége a meleg, kánikulai napokon, de persze ebbe a mennyiségbe persze beletartozik az élelmiszerekben lévő folyadék is. Ha ez elmarad, számos egészségügyi problémát okozhat a kicsiknél. De mégis mire kell figyelnünk?


Kép forrása: Thinkstock

Ivás, de okosan

Gyermekeink folyadékpótlásánál a szomjoltás legyen a legfontosabb szempont. Ne pótolja az evést, ne tartalmazzon üres, felesleges kalóriákat! Az üzletekben rengeteg cukrozott üdítőt lehet kapni, a szivárvány minden színében sorakoznak a polcokon.

Ezek az italok, amellett, hogy a rengeteg cukrot tartalmaznak, és ezért károsak a szervezetre, ráadásul kevésbé oltják a szomjat, mint a víz. Szerencsére Magyarországon kiváló minőségű víz folyik a csapból, így ha egyszerre szeretnétek gondoskodó és figyelmes szülők lenni, és nem szennyezni környezetünket feleslegesen az ásványvizes üvegek műanyag palackjaival, nyugodtan igyatok az otthoni csapból.

Még többet szeretne tudni? Olvasson hasznos tanácsokat a Babaszoba oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik