Élet-Stílus

Már a sör puszta említésétől is agresszívebbek leszünk

Már azelőtt, hogy akár egy kortyot is ittunk volna, elönt minket a düh a "sör" vagy a "bor" szavak említésére.

Az alkoholizálásról való beszéd, és az azzal kapcsolatos szavak erőszakos viselkedést válthatnak ki a józan emberekből, különösen, ha olyan környezetben vannak, ahol mások isznak, mondjuk egy buliban vagy egy szórakozóhelyen. Ez az agresszió azonban csak akkor nyilvánul meg, ha kiprovokálják, általában olyan esetekben, amikor a provokáció nem egyértelműen értelmezhető sértésként.

Régóta ismert tény, hogy az alkoholfogyasztás agresszív viselkedést eredményezhet, de a Kent Egyetem, a Kalifornia Állami Egyetem, valamint a Missouri Egyetem vizsgálatai szerint már az ivás említése is elég ahhoz, hogy hasonló hatást váltson ki.


Már a sör puszta említésétől is felmegy a pumpa
Kép forrása: Thinkstock

Az első vizsgálat során a kutatók a résztvevők egy részét az alkohollal kapcsolatos fogalmakkal és szavakkal szembesítették – például ‘bor’, ‘sör’ és ‘whiskey’ – a többieket pedig semleges, alkoholhoz nem köthető fogalmakkal és szavakkal – például ‘tej’, ‘víz’ és ‘gyümölcslé’ – mielőtt kiértékelték a résztvevők által korábban írt esszéket.

Az alkoholos csoport tagjai a megfigyelések szerint agresszívan reagáltak az értékelésre, de csak abban az esetben, ha az burkolt inzultust tartalmazott. A nyílt provokáció minden résztvevőből agresszív megnyilvánulást váltott ki, csoporttól függetlenül.

A második vizsgálat során azonban kiderült, hogy az alkohollal való provokálás hatásai rendkívül rövid távúak. A szavak és fogalmak hatása ugyanis hét perc után már gyengül, 15 perccel később pedig már egyáltalán nem érvényesül. Ebben a kísérletben kiderült továbbá, hogy az alkohollal kapcsolatos fogalmak és szavak jóval agresszívebbé teszik az embereket a nyílt provokációval szemben.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik