Élet-Stílus

„A mai fiataloknak gőzük sincs, miről szól a házasság!”

75 éve házasodtak. Elválaszthatatlanok, pedig minden nap veszekednek. Mint mondják azért, hogy újra és újra egymásba szeressenek.

A 98 éves Joseph és szerelme, a 99 éves Sally körül az elmúlt 75 évben szinte minden megváltozott: túléltek egy világháborút, az ezt követő nélkülözést, együtt nézték, ahogy ember lép a Holdra, és később megbarátkoztak az internettel is. Csak egy dolog maradt ennyi idő alatt állandó: a szerelmük egymás iránt. Ez pedig egyáltalán nem mellékes dolog.

„Manapság annyi mindenki válik, mi pedig még mindig együtt vagyunk” – mondja büszkén Sally, aki 75 évvel ezelőtt esküdött örök hűséget Josephnek. „Bár nem most volt már, még mindig emlékszem az első találkozásunkra. Hogy is felejthetném el? Hiszen azonnal levett a lábamról” – emlékszik vissza a néni, majd elárulja, Joseph-fel egy táncos rendezvényen találkozott először. „Ahogy az akkoriban szokás volt, felkért táncolni, majd sétálni indultunk a csillagfényes éjszakába. Menet közben pedig vett nekem egy Mars-szeletet.”


Képek forrása: Daily Mail

A kezdeti szimpátiából először szerelem, majd évekig tartó udvarlás lett. Hat évvel később pedig úgy döntöttek, összeházasodnak. A szerelmespár végül 1939-ben, nem sokkal a második világháború kitörése előtt házasodott. Boldogságuk azonban nem tartott sokáig. Josephet behívták katonának, és Észak-Afrikába vezényelték: hat teljes évig csak levélben tartották a kapcsolatot. „Amikor újra találkoztunk, alig ismertem őt meg: a szép szőke haja szinte mind egy szálig kihullott, jól emlékszem, hogy el is sétáltam mellette a pályaudvaron.”

„Amikor a nevemen szólított, megtorpantam. Sokáig csak néztem, nem hittem el, hogy tényleg őt látom, majd szorosan átöleltem, és azóta sem engedtem őt el” – mondja Sally, aki szerint hosszú és boldog házasságuk titka a rengeteg veszekedés. „Szinte minden nap vitázunk. Néha apróságokon, néha egészen komoly dolgokról. Szerintem ez kell ahhoz, hogy újra és újra egymásba szeressünk” – árulja el az idős néni, majd hozzáteszi, a viták mellett nagyon fontos a békülés is. „Sosem fekszünk úgy le, hogy haragszunk egymásra.”

Sally egyébként meg van róla győződve, hogy a mostani fiataloknak fogalma sincs, miről szól a házasság. „Sietnek elköteleződni, pedig valójában gőzük sincs, mi mindent jelent ez. Magukat sem ismerik igazán, így azt sem tudják pontosan, mit akarnak a másiktól. Ha azt tervezed, hogy összeköltözöl, vagy épp összeházasodsz valakivel, biztosnak kell lenned abban, hogy szereted a másikat. És bármi történjen is, szeretni is fogod. Enélkül nem megy.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik