Élet-Stílus

Fergetes forgatag a bécsi Pride-on

Megérte felszállni a szombat reggeli vonatra, ami a Keletiből Bécsbe indult. A Vienna Pride-ra mentünk és nem csalódtunk.

A bécsi melegfelvonulás elviekben olyan mint a pesti, csak sokkal nagyobb, barátibb, és milliószor hangulatosabb. A résztvevőket itt nem zárják el kordonokkal, a közönség és a felvonulók vidáman keverednek egymással.

Rendőröket csak hébe-hóba lehetett látni, azok is inkább csak kiváncsiskodtak, mintsem hogy a rendre vigyáztak volna. A 19. Szivárvány Parádé (Regenbogen Parade) hagyományosan a belvárosi körúton, a Ringen zajlik, a városházától a városházáig. Érdekesség, hogy a menetet jelképesen a normál haladási iránnyal szemben kezdik meg.

150 ezer fő feletti résztvevővel a felvonulás idén is megérdemelte az egyik legnagyobb európai meleg rendezvény címét. Az időjárás kicsit hektikus volt, de végül sok napsütéssel és nagyobb eső nélkül ért véget délután a fergetes forgatag menete. A rendezvény a pestihez hasonlóan egész héten át tartott, a fesztivál csúcspontja a Vienna Pride (Bécsi Büszkeség) központja, a városháza parkájában elterülő sátorváros volt. A bécsi melegfelvonulás igazi civil, nem átpolitizált rendezvény, ahol mindenki jól érezte magát a gyerekektől a nagyszülőkig.

A hangulatot igazán csak videóban érezhetjük át, íme a megtestesült felszabadultság:

A bécsi alpolgármester, Maria Vassilakou beszédében azt sürgette, hogy a jelenleg elismert élettársi kapcsolat mellett az osztrák melegek végre hivatalosan házasodhassanak is. A menet öt órakor egy perces megállással adózott a HIV illetve a szexuális erőszak áldozatainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik